Cum stă treaba cu ungurii, având în vedere că am unul acasă

unguri valea uzului

Dacă îți imaginezi că tu ești 100% român pur, te înșeli. Poate că știi cine ți-a fost bunic, străbunic și stră-străbunic, dar acolo se oprește tot. Nu știi dacă ești nație de ungur, turc, neamț sau corcitură din toate astea la un loc. Nu știi de unde vine mama stră-stră-străbunicului tău. Nu știi dacă te tragi din sânge albastru, sclavi sau țărani. Poate suntem țigani la origini. Sau evrei. Sau americani. Sau arabi. Sau puțin din fiecare. Nu știm. Dacă tu, cel care spui că ești român 100% și asta e țara ta, deții dovezi cu privire la asta, scuză-mă pe mine.

Dar știm câteva lucruri, totuși…

Știm că dacă noi, românii, plecăm în concediu în Italia, Spania, Anglia, ne este rușine de imaginea pe care alți români (ROMÂNI, NU UNGURI, DA?) au lăsat-o despre noi în urmă. Știm că ne este rușine să se spună despre noi că suntem țigani și că furăm tot ce prindem, deși cunosc și țigani cu principii mai sănătoase decât mulți români la un loc.
Știm că există români care ucid cu sânge rece, dar și români cu suflet bun, care chiar fac ceva pentru țara asta.
Știm că există români care așteaptă ajutorul social, dar și români care au dus România departe. Chiar e drept să spunem că suntem toți la fel?

Să revenim la unguri

Unde crezi că va duce conflictul ăsta? Pe care îl creează cine, până la urmă? Noi spunem despre ei că sunt bozgori, că ar trebui să vorbească limba română și să se ducă în țara lor, nu?
Cu toate astea, Transilvania este ocupată în mare parte de ei. Cum arată Transilvania și cum arată Moldova (locul ăla de unde vin eu, românca 100% după cum susțin unii)? Cum se trăiește în Transilvania și cum se trăiește în Moldova? Și de ce există diferențele astea atât de mari, dacă și Transilvania și Moldova fac parte din România? Să fie responsabili, oare, oamenii care locuiesc acolo?
Vezi tu, nu pot să pun toți ungurii în aceeași oală, cum nu putem face asta nici cu românii sau oricare altă nație. Ungurii pe care îi cunosc eu, au boașe și spun lucrurile pe nume. Nu mint și s-ar putea să deranjeze uneori. Dar nu e vina lor că noi nu suntem în stare să acceptăm adevărul verde-n față.
Că nu vorbesc limba română și te deranjează pe tine acest lucru?
Ok, dar ei ce vină au că în școlile de acolo limba maghiară este limba maternă, iar limba română este limbă străină? E vina lor sau a Ministerului Educației?

Ce s-a întâmplat la cimitirul de la Valea Uzului e o lipsă de respect și din partea ungurilor, dar și a românilor

În cimitir nu faci SCANDAL, fie că ești român, fie ungur. E o lipsă de RESPECT și punct. În timp ce politicienii instigă la violență, noi le facem pe plac și începem să aruncăm unul în altul, nu-i așa? Și cine-i prostul aici? Nu ne mai place democrația, oare? Nici pacea? Pare că nu…

Ești extremist (indiferent ce nație ești), scuză-mă, dar faci parte din categoria AIA de oameni. Din aceeași din care făcea parte și Tovarășu’ Ceaușescu și Hitleraș…

Cât de mult îți place când auzi că românii sunt discriminați în Italia, Spania, Anglia, Germania etc?

Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, parcă era, nu?

Cum ar fi să ne păstrăm rațiunea și empatia? Cum ar fi să refuzăm să devenim marionetele altora și să începem un război care nu-și are rostul? Cum ar fi să nu ne mai judecăm atât de superficial unii pe alții? Ar fi, dar nu e.

Leave Your Comment