Cum se pregătește cușcușul

Cușcușul se pregătește la fel de ușor precum orezul, însă utilizarea acestuia este puțin mai limitată.

Poți asocia aproape orice tip de carne, legume, fructe și mirodenii, însă trebuie să știi felurile în care poate fi folosit cușcușul.

Conform specialiștilor, cușcușul este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente provenite din cereale, având un indice glicemic mai mic cu 25% decât pastele, dar cu un conținut dublu de riboflabină, niacină, folați și vitamina B6. Spre deosebire de orez, o porție de cușcuș conține mai puțin de 1% grăsimi.

Cușcușul gătit corect trebuie să aibă boabele ușoare, afânate, dar nu lipicioase sau gumate, iar pentru a obține un astfel de cușcuș trebuie să-l aburești de două sau chiar trei ori.

Tradițional, cușcușul este gătit într-o oală înaltă, metalică, unde carnea și legumele se gătesc precum o tocană. Peste această oală, se pune un alt vas pentru a găti cușcușul, absorbind astfel aburii aromați din tocană. Vasul unde trebuie pus cușcușul trebuie să aibă la bază o sită pentru a permite pătrunderea aburilor aromați, însă dacă sita are găurile prea mari, se poate folosi un tifon subțire.

Înainte de a pregăti o porție de cușcuș, trebuie să identifici tipul acestuia: instant (a fost deja aburit și apoi uscat) sau tradițional.
O măsură de cușcuș instant are nevoie de 1,5 măsură de apă clocotiă și câteva cubulețe de unt, după gustul fiecăruia. Granulele se lasă la înmuiat timp de 5 minute, acoperite ermetic, apoi se poate servi ca atare sau alături de legume sau carne.

Cușcușul tradițional nu necesită acoperirea vasului pentru că aburul poate condensa pe capac, făcându-l apos și prea moale.

Cum se pregateste cuscusul cu pui
Cum se pregateste cuscusul cu pui

Iată o rețetă delicioasă de cușcuș și pui cu lămâie pentru 4 porții:

Ingrediente:
– patru bucăți de piept de pui
– sucul proaspăt de la două lămâi
– două linguri de ulei de măsline
– o linguriță de chilli
– trei căței de usturoi, zdrobiți

Pentru cușcuș:
– 200 grame de cușcuș
– 80 grame de stafide
– 250 ml de supă fierbinte de pui
– 80 grame de măsline verzi fără sâmburi
– 400 grame de năut, scurs
– o mână de pătrunjel tocat

Mod de preparare:

Pieptul de pui se taie subțire și se adaugă într-un amestec obținut din sucul de lămâie, uleiul de măsline, chilli și usturoi (jumătate din cantitatea marinatei se păstrează). Se lasă la marinat un sfert de oră.

Cușcușul și stafidele se pun într-un bol și se adaugă supa fierbinte. Se acoperă bolul cu folie și se lasă 5 minute.

După ce au trecut cele 15 minute, puiul se pune pe un grill și se frige timp de 4 minute pe fiecare parte, până când devine auriu.
Se adaugă măslinele, năutul, pătrunjelul și restul de marinată peste cușcușul amestecat cu furculița și se servește lângă pui.

Poftă bună!

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment