Cum se manifestă intimitatea într-un cuplu

intimitatea cuplu

Cum se defineşte intimitatea în cuplu

Ce înseamnă pentru voi intimitatea? Să fie momentele în doi, fie că sunt petrecute în faţa unui film, stând comod în pijamale unul lângă celălalt în pat, sau intimitatea se reduce strict la interacţiunea din dormitor? Şi cum rămâne cu intimitatea fiecărui partener? Ar trebui să existe aspecte private în viaţa fiecăruia, sau n-ar trebui să existe secrete şi uşi închise?

Intimitatea se manifestă în mai multe forme, de la cea mai instinctivă şi pasională formă, cea cu care majoritatea oamenilor asociază noţiunea de intimitate, până la aspecte mai complexe, care ţin de cât de bine cunoşti partenerul de viaţă şi cum ajungi să fii complet relaxat în prezenţa lui, deoarece te face să te simţi bine în propria piele, fără să mai simţi nevoia să te comporţi sau să te îmbraci nefiresc ţie.

Forma emoţională şi psihologică a intimităţii apare natural pe măsură ce relaţia avansează, însă odată cu ea, sau chiar înainte, apare şi dorinţa de a avea parte de momente de intimitate cu propria persoană. Nevoia de a îţi aloca perioade de timp în singurătate, să te gândeşti la probleme şi soluţii, sau la nemurirea sufletului în definitiv, dacă asta te relaxează, este absolut firească şi nu este o pretenţie absurdă.

Intimitatea: secrete şi parole sau uşi deschise larg?

Petrecerea timpului împreună permanent poate dăuna relaţiei, unul din voi se poate simţi sufocat şi în cele din urmă despărţirea îi poate părea singura opţiune salvatoare. Acordă-i spaţiu, atât fizic cât şi metaforic, să facă de unul singur anumite lucruri, iar aici nu mă refer la intimitatea necesară nevoilor fiziologice, căci asta nici nu ar trebui să fie subiect de discuţie. Mă refer la o plimbare sau o rundă de alergare pe care vrea să o facă singur, pentru a îşi limpezi mintea şi a se descărca, un folder în calculator în care are câteva poze cu un fost prieten, care-i amintesc nu atât de persoana respectivă, cât de momentele frumoase trăite, şi pe care vrea să le păstreze nu pentru a te răni pe tine, ci pentru că, chiar dacă nu te includeau, acele clipe nu trebuie uitate şi amintirile plăcute n-ar trebui şterse.

cuplu intimitateÎn ceea ce priveşte dorinţa de a ţine anumite lucruri ascunse, precum conţinutul unei adrese de mail, conversaţiile de pe reţelele de socializare sau mesajele din telefon, aceste detalii trebuie discutate, deoarece unora li se poate părea suspect ca jumătatea lor să aibă secrete şi să ţină lucruri încuiate, plecând de la premisa că dacă n-ai ce să ascunzi, nu ascunzi nimic. Însă acest mod de abordare a problemei intimităţii are de cele mai multe ori la baza neîncrederea în celălalt, motiv pentru care există impulsul de a controla fiecare spaţiu, fie el fizic sau virtual.

Pe de altă parte, există persoane care, deşi nu au nimic de ascuns, au nevoie de colţişorul lor, unde să se poată retrage, de exemplu în eventualitatea în care vor să discute cu cea mai bună prietenă lucruri pe care nu ar vrea ca partenerul să le ştie.

Există cupluri care îşi împărtăşesc reciproc orice informaţie, nu păstrează niciun fel de secrete şi desfiinţează orice lacăt ce ar putea ţine ochii celuilalt la distanţă, la fel cum unele cupluri decid să nu-şi dezvăluie nici o parolă de la conturile de socializare, e-mail sau chiar de la calculator. Ambele tipuri de cupluri sunt ok, atât timp cât cei doi sunt pe aceeaşi lungime de undă şi niciunul nu se simte încolţit sau sufocat.

Totuşi, în situaţia în care cei doi nu au aceeaşi părere despre ce ar trebui să presupună intimitatea individuală, situaţia se poate complica. Soluţia constă în compromis din partea amândurora, şi fiecare ar trebui să înţeleagă nevoile celuilalt. În caz contrar, relaţia se îndreaptă vertiginos spre o prăpastie, căci el va exploda când va vedea că i se umblă în telefon, sau ea va avea un şoc să afle că el i-a scotocit printre mail-uri.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment