Cum se întreține gazonul – Reguli de bază

Cum se întreține gazonul – Reguli de bază

Dacă îți dorești o peluză verde și proaspătă pentru cât mai mult timp, trebuie să ții cont de câteva detalii:

1. Hrănirea gazonului: În fiecare primăvară aplică în partea superioară a solului un strat gros de compost organic.  Acest lucru va ajuta gazonul să beneficieze de o mare parte din nutrienții care îi sunt necesari. Tot în primăvară, afânați solul îndepărtând cu o greblă paiele sau iarba moartă de la suprafața terenului.

2. Fertilizarea: Acțiunea de fertilizare se poate face cu condiția să fie respectate cantitățile. Periodic, puteți aplica pe sol un fertilizator pe bază de nitrogen, de preferat înainte de a ploua. În zonele în care iarba este în concurență cu rădăcinile arborilor pentru câștigarea resurselor nutritive, răspândiți mai mult fertilizator pentru ca ambele să beneficieze de acesta.

3. Însămânțarea: există mai multe tipuri de gazon: pentru zone însorite și secetoase, gazon pentru umbră, gazon puțin înalt etc. Înainte de a trece propriu-zis la însămânțare, este obligatoriu să faceti o scurtă evaluare pentru a vedea nu doar ce vă place, ci și ce se potrivește în condițiile locale de temperatură, lumină și precipitații. O alegere bună este primul pas care te scapă în viitor de multe bătăi de cap. Firele de iarbă vor răsări cam după 7 zile de la însămânțare, dar veți beneficia de un gazon adevărat abia după 5- 6 luni.

Gazon de gradina4. Udarea gazonului: se udă dimineața devreme sau seara târziu, cantitatea de apă aplicată trebuie să fie suficientă pentru a pătrunde până la rădăcina firelor de iarbă.

5. Plivitul: îndepărtarea buruienilor care invadează gazonul nu este neapărat obligatoriu, mai ales dacă sunteți adepții unui gazon mai sălbatic.

6. Tunderea gazonului: se face o dată pe săptămână și nu se taie niciodată mai mult de o treime din înălțimea totală a ierbii.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment