Cum se face o plată cu ordin bancar

ordin de plata

Ce este ordinul de plată și când îl folosești, dar mai ales, cum îl completezi corect? În termeni economici, definiția sună în felul următor: ordinul de plată este o dispoziție de plată folosită de consumator pentru transferul unei sume de bani către un beneficiar.

Pe limba tuturor, asta înseamnă că tu deții un cont bancar și vrei să faci o plată către Gigel. Nu vrei să faci plata cu bani gheață pentru că sunt prea mulți bani sau pur și simplu nu vrei să-i scoți din bancă, așa că te hotărăști să faci un ordin de plată. Ce înseamnă asta? Că îi spui băncii tale să-l plătească pe Gigel din contul tău bancar.

De câte feluri pot fi ordinele de plată?

Pot fi electronice (Internet Banking), cât și pe suport de hârtie, atât în lei, cât și în valută.

Ce completezi într-un ordin de plată:

1. Numele plătitorului și codul IBAN al contului din care se face plata (adică numele tău sau al societății tale și IBAN). Dacă optezi pentru un ordin de plată electronic, ai deja completat codul SWIFT al băncii. Să luăm exemplu Banca Transilvania. Codul SWIFT este BTRLRO22 la care adaugi restul cifrelor.
2. Suma care urmează a fi transferată.
3. Numele beneficiarului și codul IBAN al contului în care se vor încasa banii. Dacă fai plata către Gigel completezi numele lui și IBAN.
4. Descrierea motivului pentru care se face ordin de plată. Poate fi o factură, o taxă către stat, un furnizor, o plată internațională.

Din fericire, Internet Banking-ul a devenit din ce în ce mai prietenos cu utilizatorii, așa că asta te poate ajuta să economisești foarte mult timp. Așadar, contul curent permite clienților să facă plăți electronice, fără să mai retragă numerar. Astfel, banca va reține suma de bani din cont și o va transfera în contul bancar indicat (contul beneficiarului).

Dacă beneficiarul are cont deschis la aceeași bancă, plata se numește intrabancară și are comisioane mai mici sau chiar deloc.
Dacă beneficiarul are cont la altă bancă, atunci plata se numește interbancară. Poate avea comisioane, însă sunt mai mici decât la operațiunile prin numerar.

Plățile interbancare mai au un dezavantaj: nu se fac în aceeași zi pentru că se schimbă circuitul banilor.
– banca plătitorului reține banii din contul curent și transmite un ordin de plată către o casă de compensație
– casa de compensație alocă transferurile la nivelul agregat între bănci
– banca plătitorului încasează banii și alocă sumă plătită în contul clientului.

Aceste operațiuni se pot efectua în aceeași zi sau în maximum 24 de ore.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment