Cum se face o detoxifiere corect

detoxifiere

De ce este necesară o detoxifiere

Atunci când ne simţim slăbiţi, balonaţi, constipaţi, fără energie, palizi şi cu păr lipsit de vitalitate, este clar că avem nevoie de o detoxifiere. Când organismul nostru nu mai poate elimina la un nivel normal şi natural toxinele acumulate din mediul înconjurător poluant şi alimente, acesta ne transmite un semnal de alarmă că trebuie să-i dăm o mână de ajutor şi să ne oprim din unele obiceiuri nesănătoase. Grăsimile, colesterolul şi radicalii liberi sunt doar o parte din acele toxine ce îngreunează funcţionarea corectă a corpului nostru şi dăunează sistemului nostru imunitar şi digestiv. Dacă nu acordăm anual, măcar 2 luni, atenţie dietei şi stilului nostru de viaţă riscăm probleme grave de sănătate şi mărirea riscului de apariţie a cancerului.

Aşadar procesul de detoxifiere înseamnă să ajuţi corpul ostenit şi copleşit să neutralizeze toxinele neeliminate, pe care acesta ajunge să le sustragă din alimentele neprocesate şi să le transmită mai departe în circulaţie, în loc să fie înlăturate. De aceea ne îngrăşăm sau ne îmbolnăvim subit, pentru că în sistemul nostru digestiv, dacă nu ne detoxificăm, se produce o blocare a alimentelor, din lipsă de fibre sau deshidratare, iar toxinele din alimentele bogate în aditivi, E-uri sau grăsimi oxidate nu ajung să fie eliminate, acţionează în sistemul nostru şi ne fac rău.

Trebuie înţeles faptul că detoxifierea nu este un stil de viaţă, post sau o metodă de slăbire. Procesul constă în a repune în mişcare sistemul nostru. Aşa cum facem în casele noastre curăţenie generală primăvara sau iarna, sau animalele îşi schimbă blana, aşa şi noi trebuie să ne detoxificăm, să dăm organismului nostru forţe proaspete. Iniţial defoxifierea se făcea de două ori pe an, atunci când metabolismul nostru se schimba, iar noi trebuia să ne acomodăm sistemul digestiv de la o alimentaţie de toamnă/ iarnă, pentru una de primăvară/vară, şi invers.

detoxifiere, sanatate, energie

Primul pas în detoxifiere

Rinichii şi ficatul fac parte din maşinăriile noastre naturale care luptă împotriva toxinelor, neutralizându-le sau eliminându-le prin canale speciale, însă una din cele mai importante mecanisme pentru combaterea acestora este colonul. Dacă colonul ajunge să fie înfundat, acesta nu va mai putea forma normal rezidurile în urma alimentelor digerate, iar toxinele se vor lipi de pereţii intensinului gros, care mai apoi vor fi repuse în circulaţia sistemului nostru. Aşadar, o detofixiere intestinală este obligatorie, colonul având prioritate.

Pentru funcţionarea optimă a sistemului digestiv şi un instrument cheie pentru detoxifiere constă în consumul de alimente bogate în fibre. Fibrele alimentare găsite în alimentele de origine vegetală, precum cerealele integrale, fructele şi legumele, ajută la digestie, în problemele diabetului, reglând glicemia, reduc nivelul colesterolului şi riscul apariţiei cancerului de colon. Aceste fibre, odată ajunse în intestin se umflă şi absorb apă, cu tot cu toxine, ajutând totodată la formarea rezidurilor fecale şi reglarea tranzitului intestinal.

Aşadar, pentru detoxifiere, timp de 6-7 zile, ai la dispoziţie următoarele metode: să faci mişcare fizică – pentru o bună circulaţie a oxigenului şi sângelui, alimentaţia zilnică trebuie să fie compusă din fibre alimentare şi să consumi plante şi ceaiuri depurative sau cu efecte laxative.

Pentru a avea o detoxifiere corectă, renunţă la orice fel de exces. Nu mai consuma prăjeli, lactate grase, dulciuri, cafea , alcool, băuturi acidulate, şi este de preferat să faci un efort în a sta departe de fumat şi de locurile poluate. Ia-ţi câteva zile libere şi relaxează-te într-un loc ferit de gaze de eşapament, praf şi emisii de orice fel de radiaţii. Retrage-te într-un loc înconjurat de natură şi deja te vei simţi încărcat.

Poţi să-ţi faci băi cu săruri amare, sau Epsom, benefice pentru inflamaţii şi care absorb toxinele din corp. Reduce consumul de carne şi bazează-te pe supe din cât mai multe legume precum: ţelină, pătrunjel, morcovi, dovlecei, păstârnac, etc. Spanacul, urzicile, ciorba de lobodă, fasolea verde şi mazărea gătită sunt de asemenea idei foarte bune de mâncare atunci când urmezi o dietă de detoxifiere. Pentru consumul de fibre poţi alege între seminţele de in, semințele de psyllium, ovăz, nucile, fisticul, migdalele, seminţele de floarea soarelui, etc. De asemenea, merele, kiwi, pepenele galben, perele şi bananele sunt bogate în fibre şi sunt nemaipomenite în reglarea digestiei.

Atunci când consumi alimente bogate în fibre, acestea trebuie introduse în alimentaţie pas cu pas pentru a nu produce disconfort şi deshidratare. Este foarte important să bei multă apă, iar dacă nu eşti obişnuit să bei 2 L pe zi de apă poţi opta pentru pliculeţele de săruri hidratante.

Riscurile detoxifierii după ureche

Atunci când te-ai hotărât că e timpul pentru o detoxifiere trebuie să fii conştient de anumite pericole sau riscuri. Detoxifierea este recomandată să fie făcută sub supravegherea unui medic nutriţionist sau măcar să te informezi bine în prealabil.
În primul rând, detoxifierea nu trebuie să se întinda pe o perioadă prea lungă de timp, altfel îţi dai sistemul digestiv peste cap. Una din metodele alese de femei este să se folosească de o dietă bazată numai pe consumul de lichide, şi anume supe sau sucuri vegetale şi din fructe. Aceasta poate avea efecte negative pentru sistemul digestiv dacă este singurul lucru consumat de-a lungul a mai multor zile, iar trecerea de la cea lichida la una solida trebuie făcută treptat.
În al doilea rând trebuie ţinut cont dacă perioada detoxifierii se intersectează cu vreo perioadă de tratament medicamentos, pentru că altfel rişti să te simţi mai rău decât înainte, deoarece unele medicamente pot intra în conflic dacă le combini cu consumul de spanac, salată sau citrice.
Regula de bază în orice dietă sau alimentaţie este să nu se exagereze, totul trebuie să aibă un echilibru.
Voi ce metode de detoxifiere aţi ales?

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment