Cum scapi de mucegaiul din casă

Ciupercile de mucegai sunt de obicei inofensive, sporii lor găsindu-se chiar și în interior. Problema apare atunci când concentrația lor depășește nivelul maxim admis, putând provoca probleme grave de sănătate.

De cele mai multe ori, mucegaiul apare în zone acoperite de mobilă, fiind descoperit din cauza mirosului greu din casă. Apariția mucegaiului este determinată de umiditatea crescută, care poate să apară din cauza infiltrațiilor de apă sau prin fenomenul de respirație a pereților (când această respirație este îngreunată, umiditatea se acumulează pe pereți și se formează condensul). Fenomenul acesta apare de cele mai multe ori în cazul locuințelor noi, pereții neavând timp suficient să se usuce înainte de mobilare.

Dacă nu vrei să folosești produse din comerț, care sunt pe bază de clor, poți să apelezi la cel puțin 3 alternative:

1. Extractul de semințe de grapefruit:

Este un antifungic cu efect garantat, ideal când ai copii, persoane alergice sau care suferă de astm. Pentru a pregăti soluția antimucegai, trebuie să umpli un flacon cu apă de un litru peste care adaugi 30-40 picături de extract din semințe de grapefruit, se agită flaconul apoi se pulverizează compoziția peste zonele cu mucegai. Soluția se lasă să acționeze fără să mai clătești cu apă.

2. Peroxid de hidrogen:

Este folosit pentru dezinfectarea rănilor sau decolorarea părului, însă îl poți utiliza și pentru petele de mucegai. Spre deosebire de clor, peroxidul de hidrogen nu produce vapori toxici, motiv pentru care este ideal dacă există persoane cu probleme de sănătate în locuință.

La fel ca în cazul extractului de semințe de grapefuit, se umple un flacon cu peroxid de hidrogen în concentrație de 3% și se pulverizează pe suprafețele afectate. Asteaptă 10 minute, apoi șterge peretele cu o cârpă uscată, cu o textură aspră, pentru a te asigura că ai îndepartat mucegaiul. La sfârșit trebuie să mai ștergi o dată cu o cârpă înmuiată în apă pentru a îndepărta orice urmă de reziduu.

Solutii-de-mucegai3. Ulei din arbore de ceai:

Uleiul din arbore de ceai nu este benefic doar pentru în cosmetică sau sănătate, ci și în combaterea mucegaiului. Pentru asta ai nevoie de un flacon cu pulverizator pe care îl umpli trei sferturi cu apă și 75 mililitri de ulei din arbore de ceai. Se pulverizează peste zona afectată, apoi ștergi cu o cârpă uscată.

Nu uitați că umiditatea din casă nu trebuie să depășească 65%, lucru pe care îl puteți monitoriza cu ajutorul unui umidificator.

TIPS: Nu uscați niciodată rufe în casă și aveți grijă să aerisiți constant camerele, mai ales baia și bucătăria care sunt predispuse la aburi.

Tu ce metodă folosești împotriva mucegaiului?

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment