Cum să-ți faci propriul bonsai

Bonsai, sau arta orientală de creștere a plantelor, este foarte cunoscută în vest. Deși este înconjurată de mister, generează curiozitate de la prima vedere. Uneori, acest interes dispare cu timpul, însă oamenilor le place să afle cât mai multe despre această tehnică de grădinărit în miniatură.
Dar pentru a crește un bonsai nu este vorba doar despre grădinărit. Are, de asemenea, o valoare terapeutică, fiind o activitate de relaxare datorită răbdării și curajului de a obține propriul bonsai. Acesta poate fi cu tine până la sfârșitul vieții. Vechii chinezi credeau că cei care pot avea grijă de un copac în miniatură pentru o lungă perioadă de timp au asigurată eternitatea sufletului. Pentru ei, copacul era văzut ca legătura dintre om și spiritualitate, dintre pământ și Rai.

Cum-să-ți-faci-propriul-bonsaiModalități de a-ți face propriul bonsai
Înainte  de a te întreba cum trebuie să crească un bonsai, ar trebui să iei în considerare speciile pe care îți dorești să le plantezi și, de asemenea, condițiile de acasă, de mediu și climatice. Există câteva opțiuni care sunt bune pentru începători, cum ar fi ulmul chinezesc și pinul negru japonez. Ține cont și de faptul că orice copac poate deveni bonsai, dar detaliile precum dimensiunea frunzelor ar trebui să-ți dea de gândit. Mulți preferă arborii cu frunze mici, pentru că sunt mai ușor de modelat.
Urmează deciziile legate de modalitățile de a face un bonsai. Ai putea încerca experiența completă, ceea ce înseamnă că va trebui să-ți cumperi semințe dintr-un magazin sau le poți lua de la copacii din apropierea casei. Ai putea, de asemenea, să cumperi o plantă tânără, numită prebonsai, care reprezintă un copac germinat în stadiu incipient. În acest fel, întreg procesul devine mai rapid, dar adu-ți aminte că pentru creșterea unui bonsai este un exercițiu de răbdare. Ultima opțiune, poate cea mai ușoară, est de a cumpăra un bonsai complet crescut. În acest caz, va trebui să te ocupi doar de activitățile de îngrijire. Este important să știi că nu există semințe de bonsai. Orice sămânță de copac va fi transformată printr-un proces îndelungat într-un bonsai.

Stiluri de modelare a bonsaiului
Există mai multe stiluri de bonsai, care nu se bazează în întregime pe speciile de copaci în miniatură. Nu vrei ca bonsai-ul tău să se lupte constant împotriva formei sale originale. Un copac în miniatură poate fi aranjat în mai multe stiluri, unele fiind practice, altele doar estetice. Cele mai importante sunt:

1. Bonsai drept formal (Chokkan)
Chokkan reprezintă stilul copacilor care au trunchiul vertical drept. Crengile sunt din ce în ce mai groase cu cât se apropie mai mult de pământ. Aceste tipuri de bonsai au rădăcini puternice, de multe ori putând fi văzute deasupra solului.

2. Bonsai drept informal (Moyogi)
În acest caz, este vorba despre copacii care au trunchiul vertical, dar prezintă și curbe, câteodată în formă de S.

3. Bonsai aplecat (Shakan)
Acest stil de modelare se referă la triunchiul drept al copacului în miniatură, care are vârful deplasat spre dreapta sau spre stânga, nu mai este aliniat cu rădăcina.

4. Bonsai cascadă (Kengai)
Tipul acesta de bonsai imită forma copacilor care se găsesc pe malurile apelor, prin faptul că vârful pomului este mai jos de baza ghiveciului.

5. Bonsai Literati
Acești bonsai sunt cei care trăiesc în condiții de mediu mai aspre. Trunchiurile lor sunt contorsionate, iar frunzele rare.

6. Bonsai pădure (yose ue)
Bonsaii pădure cresc mai mulți în același vas, de obicei aparținând aceleași specii, dar de înălțimi diferite.

7. Bonsai matura (hochidachi)
Acesta este un stil specific mai ales ulmului, deoarece are ramurile delicate și întinse. Crengile acestui bonsai nu vor crește într-o anumită direcție, în vârful mini copacului formând o sferă.

Iată cum să-ți faci propriul bonsai:

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment