Cum să porţi tocuri sănătos

cum sa porti tocuri

Multe dintre noi iubim tocurile şi modul în care ne fac să ne simţim mai feminine, însă cunoaştem şi durerile care vin la pachet cu fiecare pereche de pantofi cu tocuri mai exagerate. Uite cum ar trebui să porţi tocuri încât să nu îţi afecteze sănătatea:

Crezi că e sănătos să porți tocuri?

În urma unui studiu s-a constatat că dacă porţi tocuri de trei sau mai multe ori pe săptămână rişti ca muşchii picioarelor să se dezechilibreze şi să te accidentezi. Pe termen lung, purtatul tocurilor în mod frecvent poate cauza luxaţii, probleme la coloana şi deformaţii ale picioarelor, precum monturile.

Mersul pe tocuri schimbă postura corpului, însă odată cu aceasta schimbă şi poziţia coloanei vertebrale, a umerilor şi a şoldurilor, iar cu timpul acest lucru poate genera dureri severe în zona lombară şi de picioare.
Cu cât tocurile sunt mai mari, iar partea frontală a pantofului este mai mică, cu atât există o presiune mai mare asupra vârfului piciorului. Ideali în acest caz sunt pantofii cu platfomă, care micşorează diferenţa dintre călcâi şi vârf, iar laba piciorului stă într-o poziţie mai apropiată de cea naturală.

cum sa porti tocuriPantofii cu tocuri stiletto, cei mai periculoşi pentru picioare

De asemenea, cu cât tocul este mai lat, cu atât este mai sănătos pentru picior, deoarece greutatea şi presiunea se distribuie pe o suprafaţă mai mare, şi astfel dezechilibrul apare mai greu. Tocurile stiletto sunt cele mai puţin recomandate din aceste puncte de vedere, deoarece ţin piciorul într-un unghi complet nenatural şi călcâiul se sprijină pe o suprafaţă foarte mică, prin urmare te poţi dezechilibra mult mai uşor.
Mersul pe pantofi stiletto împinge corpul înainte, iar asta pune o mare presiune şi asupra genunchilor. Purtate mult timp, acest lucru poate duce la apariţia artitei.

Mersul pe tocuri trebuie alternat cu pantofi sport sau platforme şi exerciţii

Atunci când purtăm tocuri, tendonul lui Ahile se scurtează şi se întăreşte. Dacă petreci prea multe ore pe tocuri, rişti ca după un timp să nu mai poţi purta pantofi fără toc, deoarece tendonul rămâne scurtat iar mersul devine dureros.

Mai mult, dacă îţi alegi o pereche de pantofi cu toc nepotriviţi ca mărime, degetele se vor curba în timpul purtării. După un timp se poate întâmpla ca degetele să nu mai revină la forma iniţială, chiar şi după ce renunţi la tocuri.

Pe de altă parte însă, nici purtarea unor pantofi perfect plaţi nu este o alegere corectă. Dacă porţi doar pantofi fără toc sau talpă. Ideal este să alternezi purtarea tocurilor cu pantofii cu talpă ortopedică şi cu balerinii sau pantofii sport.

În plus, pentru a purta tocuri în mod sănătos poţi face câteva exerciţii de întărire a musculaturii picioarelor şi a gleznelor, de 2-3 ori pe săptămână. Un exerciţiu de bază care ajută în acest sens este întinderea gambelor, stând pe o treaptă şi lăsând călcâiele cât mai jos posibil, timp de 10 secunde, de 5 ori la rând.

Sursă articol: Dailymail
Sursă poză: pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment