Cum sa iei o decizie – Te bazezi pe instinct sau analiza

Cum sa iei o decizie – Te bazezi pe instinct sau analiza

Cum iei deciziile? O intrebare fundamentala si un raspuns pe cat de important, pe atat de dificil. Viata in sine implica luarea deciziilor inca de cand suntem mici: ne alegem jucariile, hainele, prietenii, scoala, partenerii de viata, dar oare sunt ele cele mai corecte?

In mod normal, cand trebuie sa iei o decizie, indiferent de natura ei, prioritare sunt nevoile, dorintele, asteptarile, dar mai ales principiile si valorile tale. Corectitudinea deciziilor vine probabil dintr-o contradictie de emotie cu rationament, uneori iti doresti sa iei o decizie „gandind la rece”, dar decizia finala este influentata de incarcatura ta emotionala.

Se spune ca deciziile dificile, dar importante pentru tine le iei atunci cand simti un disconfort emotional, cand ai un cumul de trairi, fie teama, incertitudine, furie. Cati dintre noi suntem constienti ca relatia pe care o avem nu este poate tocmai ce ne-am fi dorit si preferam sa fugim inainte de a ne asuma niste riscuri? Este varianta cea mai usoara, bazata pe o gandire oarecum egoista si uneori iti poate fi benefica, alteori, nu.

Totul sau nimic:

Sa luam exemplu relatia de cuplu, totul merge perfect, va simtiti atrasi unul de celalalt, poate ca simtiti si ca puteti avea un viitor impreuna, va respectati, dar la un moment dat ceva se intampla: un lucru minor, daca punem in balanta ca per ansamblu sunteti potriviti. Primul lucru care iti trece prin minte este sa anulezi toate amintirile frumoase in baza uneia mai mult sau mai putin urate. De ce sa nu avem capacitatea de a ne asuma tot ceea ce facem? Concluziile pripite sunt cele mai proaste decizii pe care le poti lua. Intr-un astfel de caz, cand decizi sa vorbesti urat, sa reprosezi, inseamna ca ai luat o decizie din instinct. Instinctul tau te face sa respingi ceea ce s-a intamplat, insa dupa o scurta analiza, gandind la rece, reusesti sa iti dai seama care sunt banalitatile.

Pe de alta parte, omul are nevoie si de acele decizii instinctuale, de adrenalina lucrului nestiut, de spontaneitate.

Tu pe ce te bazezi cand iei o decizie?

Sfatul nostru: imbina-le pe amandoua si atunci cand simti instinctual ca e decizia corecta, bazeaza-te pe ceea ce simti!

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment