Cum să gătești Quinoa?

Quinoa este cunoscută ca fiind o doză importantă de proteine, fiind ideală pentru persoanele vegetariene. Quinoa  este calificată drept o cereală și a fost cultivată pentru prima dată în America de Sud de către incași. Quinoa uscată arată ca niște semințe mici, care se umflă în momentul fierbierii.

Quinoa este considerată un aliment de excepție datorită conținutului mare de proteină completă, conținând toți aminoacizii de care organismul are nevoie. Se pare că soia este detronată în fața cantității de proteine din quinoa.

O ceașcă de quinoa gătită îți oferă 15% din doza zilnică recomandată de fier, 30% magneziu, 58% mangan, 5 grame de fibre, 28% fosfor și 19% acid folic. Deși are atâtea calitatăți, quinoa are calorii cam multe: o ceașcă – 200 de calorii, așa că ai grijă să nu depășești o ceașcă pe zi.

Quinoa nu conține gluten, în schimb asigură un aport destul de mare de calciu, fiind perfect pentru persoanele care au intoleranță la lactoză.

Cum se prepară quinoa?

Este de preferat să se pregătească prin fierbiere, precum orezul. Poți opta pentru budincă, salate, pilafuri sau desert. Un avantaj spre deosebire de orez este că nu are un conținut mare de amidon. Ca regulă generală, quinoa se fierbe precum orezul: în puțină apă cu sare, apoi se lasă separat până când absoarbe din apă.

Îquinoanainte de a găti quinoa, trebuie să o speli sub un jet de apă rece, apoi le scurgi bine, deși pe piață se găsește deja prespălată. Dacă vrei să călești acest aliment, o poți face într-o tigaie încinsă cu puțin ulei de măsline, amestecând constant ca să nu se lipească. Quinoa gătită astfel o poți folosi în salate sau sandwich-uri.

După ce ai gătit acest aliment este obligatoriu să-l lași să se odihnească un sfert de oră, în acest fel semințele se usucă și se separă unele de altele, altfel riști șă se lipească între ele și să nu aibă un gust prea bun. Gustul va fi oarecum fad, cu o textură pufoasă și aromă de alună.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment