Cum să faci pâine de casă cu cartofi

paine de casa
Pâinea de casă cu cartofi este printre cele mai delicioase pâini din câte există. Dacă nu ai gustat-o până acum, trebuie să o faci cât mai rapid. Dacă ai gustat-o și ți-a plăcut, de ce să nu o gătești chiar tu?
Poți folosi resturi de piure sau chiar cartofi gătiți pentru a o pregăti. Atunci când îți rămân cartofi știi deja că nu-i vei arunca ci îi vei transforma în pâine. Pâine ce va fi consumată de cei ai casei și de tine.
Această pâine o poți găsi la târguri și în meniurile restaurantelor cu specific traditional românesc. De curând a apărut și în brutăriile mari din oraș. Așa că dacă nu o poți găti des, dar vrei să te bucuri de gustul ei, o poți cumpăra ușor.
Există persoane care spun că mănâncă această pâine exact așa cum este, imediat cum o cumpără, caldă și proaspătă. Fără alt fel de mâncare pentru că este delicioasă.
Trebuie să ai grijă, totuși, la consumul de pâine cu cartofi. Oricât ar fi de delicioasă, ca orice alt aliment, consumat în exces poate dăuna.
Pâinea de casă cu cartofi nu este recomandată persoanelor cu intoleranță la gluten sau celor care vor să slăbească. Combinația de făină și cartofi nu este cea mai potrivită când vine vorba de slăbit.

Rețetă de pâine de casă cu piure de cartofi

Ai auzit bine! Pâinea de casă cu cartofi se face cu piure de cartofi. Pentru ca aceștia să se poată combina cu aluatul de pâine trebuie să se afle într-o stare omogenă, numai bună de amestecat și de frământat.
Piureul de cartofi cu unt va face pâinea mult mai pufoasă și mai gustoasă. Se pare că acesta ar fi secretul multor brutării cunoscute pentru pâinea cu cartofi.

Dacă ai de gând să pregătești singură pâine de casă cu cartofi, iată de ce anume ai nevoie:

• 1 cană cu lapte călduț
• 3 lg de zahăr
• 1 ou
• Sare
• O cană mică cu unt topit
• 1 cub de drojdie
• Făină, 4 căni
• Cartofi fierți, 4/5
*Cantitatea ingredientelor depinde de cât de multă pâine vrei să faci.

Cum se prepare celebra pâine?

1. Cartofii fierți îi pasezi bine până ajung în starea de piure. Adaugi sare, puțin lapte și sunt gata.
2. Adaugă laptele cald într-un bol de mixer înalt si drojdia în el. Amestecă bine până se dizolvă aceasta.
3. Adaugă zahărul, sarea, ouăle, făina, untul, și piureul de cartofi.
4. Mixează totul până se amestecă bine.
5. Poziționează bolul cu toată combinația într-un loc călduț pentru a se dospi. Las-o acolo în jur de 30 de min. În acest timp trebuie s-o verifici.
6. După ce a crescut, separă compoziția în două părți și pune-le în tăvi bine tapetate cu unt și făină.
7. Lasă pâinea la copt pentru 30- 35 de minute, la 250C
Pâinea poate fi păstrată timp de o săptămână, la temperaturi scăzute. Cel mai bine este să o depozitezi în frigider și să o scoți înainte de a fi consumată.
Este perfectă pentru sendvișurile celor mici sau pentru weekendurile în care plecați la picnic sau faceți grătar.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment