Cum să faci mămăliga perfectă?

mamaliga

Mămăliga perfectă? Cum adică, vei întreba. Păi aceasta trebuie să fie cremoasă, nici foarte moale dar nici foarte tare, potrivită. Să aibă sare cât să-i dea gustul potrivit și desigur, untul să se simtă atât cât trebuie. Sună bine?

De obicei, mămăliga este gătită și servită pe post de garnitură sau, ca înlocuitoare a pâinii. Bunicile noastre o pregăteau simplu, cu apă și sare, numai bună pentru a o mânca cu diverse sosuri, prăjeli sau legume, cum ar fi ciupercile sau cartofii. Azi, până și mămăliga s-a modernizat și așteptările sunt din ce în ce mai mari.

În engleză ”polenta” sună foarte elegant și glamuros, însă noi știm ce-i de capul ei și de unde a pornit. Și combinația de mămăligă cu sarmale și smântână nu va pieri niciodată, indiferent de ce alte combinații vom face noi în viitor.

Deși, ușor de făcut, în teorie, practica pune la pământ multe gospodine, care nu reușesc din prima să pună în farfurie o mămăligă delicioasă. Așadar, am strâns câteva sfaturi pentru a pune mămăliga la punct, în farfurie, alături de ce vor ele. Fie o friptură sau o brânză cu smântână.

Așadar, ingredientele perfecte sunt: o cană cu mălai, două linguri de unt cu 82% grăsime, 4 căni cu apă și telemea de vacă. Cât să se simtă gustul sărat.

Cum se face mămăliga?

Se fierbe apa până dă în clocot, cu un strop de sare și apoi, treptat, adaugi mălaiul , până se omogenizează și se formează o pastă. Apoi se dă focul mic și se amestecă de zor. Când mămăliga este aproape gata, se adaugă untul și brânza și se servește ca atare.

Cu ce poți mânca mămăliga?

De mici, știm că mămăliga merge perfect cu brânză, smântână, ou fiert și unt, sau cu niște cârnați de casă bine rumeniți, ori cu o porție zdravănă de cartofi prăjiți și mujdei. Să mai pomenesc de sarmalele moldovenești?

Ți-am făcut poftă? E de bine. Sper că te apuci de o mămăligă. Dacă nu ți-am făcut poftă și poftești la ceva special, ei bine avem și pentru tine câteva variante numai bune de încercat!

Pe lângă tradiționalele feluri de mâncare, au apărut tot felul de combinații, unele mai interesante decât altele. Mămăligă cu ciuperci trase în tigaie, cu sos de usturoi. Delicioasă.

Mămăligă cu creveți pe grătar. Pe asta sigur nu ai auzit-o!

Mămăligă cu legume trase în tigaie. Vânătă, ciuperci, dovlecel și ceapă.

Mămăligă cu aripi de pui și dulceață de ceapă. O delicatesă.

Mămăligă cu spanac și brânză de capră. Nu-i quiche!

Mămăligă cu morcovi copți. Dulcegării!

Indiferent cum ai de gând să servești mămăliga, încearcă să nu consumi foarte multă, deoarece, în anumite combinații nu este tocmai felul de mâncare dietetică. Pe lângă ingredientele menționate mai sus, mai ai nevoie de un ingredient special, anume, răbdare.

Pentru că există posibilitatea să nu-ți iasă din prima, așa că fie ce-o fi, încearcă și iar încearcă. Până la urmă trebuie să-i dai de cap și să servești la masă o mămăligă perfectă! Dacă ai reușit nu uita să ne trimiți o poză că tare curioasă sunt cu ce o combini!

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment