Cum să economisești bani la 20 de ani

bani

La 20 de ani, viața îți oferă atât de multe experiențe, încât, acestea vor construi baza a ceea ce urmează. Ok, surprizele apar și la 16 ani, și la 24, dar și la 40, vei spune. Și nu te vom contrazice, însă la 20 de ani e vorba de începuturi. De acel wow. Atunci vei participa la cele mai cool petreceri ale prietenilor când își vor serba cea de-a 25-a aniversare, atunci vei lua parte, poate la prima cerere în căsătorie, când prietenul tău e îndrăgostit foc de tipa aia pe care nu prea o suporți. La 20 și ceva de ani, s-ar putea să câștigi o excursie în Europa sau SUA și atunci să fie începutul unor noi experiențe. La 20 și ceva de ani e important să știi să spui DA. Să fii deschis tututor oportunităților și desigur, să știi că totul se învață.

Totul se învață, chiar și cum să economisești. Pentru că, deși, mai sus, ți-am menționat lucrurile frumoase care se întâmplă la 20 de ani, e momentul să afli că vei avea parte și de experiențe… nu tocmai plăcute. Și faptul că trebuie să fii atent și să-ți gestionezi banii, se spune că nu-i tocmai cea mai dorită experiență. Însă, noi îți oferim 5 sfaturi pentru ca gestionatul veniturilor și nu numai, să devină o activitate cool.

Desigur, știm și noi că poate deveni frustrant atunci când îți vezi prietenii pe rețelele de socializare că se distrează și se simt bine în diferite locații sau chiar vacanțe pe care și tu ți le dorești. Însă, îți promitem că va veni și rândul tău.

Așadar, cele 5 sfaturi nu sunt tocmai ușoare, însă sunt utile. Acestea sunt:

1. Urmărește drumul cheltuielilor tale

Știm că visele tale nu au limită și încă din adolescență ai visat că la 20 și ceva de ani vei avea casa ta, carieră și vei avea o gașcă de prieteni buni. Da, știm și de mașina aia la care tot visezi. Dar, vezi tu, când ajungi la această vârstă, îți dai seama că nu este atât de ușor având în vedere cheltuielile mari pe care le ai. Pe care le avem cu toții. Facturi de plătit, hrană, haine, ieșiri în oraș cu prietenii, cadouri și multe altele. Tocmai de aceea îți spunem că un bun start în a economi financiar este să-ți urmărești cheltuielile. Ușor de spus, greu de făcut, vei zice! Însă, nu este atât de greu pe cât pare. Tot ce trebuie să faci este să-ți rezervi un carnețel sau o agendă, special pentru asta. Hai, fie, poate fi și un sheet în excel. Acolo îți vei nota veniturile, cheltuielile obligatorii, precum chirie, facturi și cheltuielile pe care le faci involuntar. Da, acestea există. Așa îți vei da seama că nu ai nevoie chiar de toate acele lucruri pe care dai banii.

2. Locuiește în continuare cu ai tăi.

Desigur, toți ne dorim să plecăm, să ne luăm viața în piept și să fim așa cum am visat ”independenți”, la casa noastră. Acolo unde nimeni nu ne cere socoteală pentru nimic, unde facem ce vrem. Dar, te-ai gândi că locuind în continuare cu ai tăi, nu vei mai plăti chirie și nici întreținere, astfel vei economisi o bună parte din bani? Știm că nu este tocmai ușor, mai ales dacă tot timpul ai visat să pleci de acasă, însă mai stai câțiva ani până ai pus ceva de-o parte sau până ai un job bine plătit. Merită tot efortul. Plus că te vei putea bucura în continuarea de mâncarea gătită de mama și de timpul petrecut cu ai tăi.

3. Spune NU ieșirilor din weekend.

Măcar celor de sâmbătă seară, unde riști să cheltui cel mai mult. Pentru că ieși la cină cu gașca, după aceea în club, apoi va trebui să plătești și un taxi spre casă. Așa ajungi să-ți cheltui banii pentru următoarea săptămână. Nu trebuie să-ți petreci weekendul singur, cheamă-ți prietenii în vizită, gătiți ceva delicios, puneți un film și există posibilitatea să vă simțiți mai bine decât în agitația culuburilor din București. Desigur, îți poți petrece seara și singur vizionând o serie de episoade din serialul preferat sau citind cartea care te așteaptă de ceva vreme pe noptieră.

4. Ai gijă să-ți plătești facturile la timp.

O dată ce ai întârziat, va fi greu să-ți revii. Dacă locuiești singur, pune-ți reminder pentru data la care trebuie să-ți plătești factura de electricitate, chiria, ratele, etc. Sau, în ziua salariului, împarte banii în plicuri pentru fiecare utilitate pe care trebuie să o plătești. Știm că este o metodă mai veche, dar funcționează. Cum se spune, oldies but goldies. Ține minte, o dată ce ai întârziat cu facturile, tu având aceleași venituri, îți va fi foarte, foarte greu să ajungi din nou cu plățile la zi, apoi apare frustrarea și nu ne dorim asta. Nu-i așa?

5. Înconjoară-te de oamenii care te inspiră.

Să fii mai bun. Care te inspiră și te învață să economisești, să-ți crești veniturile și să înveți că lucrurile pe care le achiziționezi trebuie să merite acei bani și chiar să producă. La 20 și ceva de ani, ai nevoie în viața ta de oameni care să te ajute, să te motiveze să mergi mai departe și să te tragă de mână atunci când… cheltui prea mult. Dar și de oameni care te pot ajuta, într-un fel sau altul, să-ți mărești veniturile. Și nu, asta nu înseamnă că profiți de pe urma lor. Și tu le oferi la schimb prietenia ta și toate resursele tale de care ei au nevoie.

Așadar, dacă deja faci cele menționate mai sus, avem pentru tine un mare BRAVO! Dacă ai și alte metode prin care tu economisești bani, te rugăm să ni le spui printr-un comentariu. Iar dacă nu știai de aceste metode, dar le căutai cu disperare, ne bucurăm și îți dorim mult succes.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment