Cum să depozitezi alimentele să nu se strice

alimentele

Ţi s-a întâmplat să cumperi fructe sau legume şi să fii surprins că s-au stricat după o zi sau două? S-ar putea să nu fi fost proaspete sau să nu le fi depozitat correct. Uite cum să depozitezi alimentele dacă vrei să nu se strice şi să se menţină o perioadă mai lungă de timp…

Fructele

Unele fructe devin mai uşor perisabile dacă sunt păstrate la temperature camerei, astfel că dacă le păstrezi la frigider te poţi bucura de ele timp de mai multe zile. Din această categorie fac parte merele, care dacă sunt păstrate pe raftul din frigider pot să se menţină una sau chiar două săptămâni, citricele, piersicile, caisele sau prunele coapte, care pot dura două săptămâni, cu condiţia să nu fie depozitate în ambalaje. Pe de altă parte, dacă consumi aceste fructe însă ţi-au rămas jumătăţi din ele, le poţi pune în frigider după ce acoperi pupla fructului cu o folie de plastic pentru a evita ca alimentele să oxideze.

Perele, bananele verzi sau avocado necopt sunt cel mai bine păstrate la temperatura camerei, de exemplu pe blatul din bucătărie, şi astfel te vei putea bucura de ele timp de 4-5 zile. Dacă vrei ca avocado să se coacă mai repede, pune-l într-o pungă de hârtie, iar odată ce s-a copt foloseşte-l sau bagă-l în frigider, dacă intenţionezi să-l consumi mai târziu.

alimenteleLegumele

În ceea ce priveşte legumele, ardeii, broccoli, varza, ţelina, morcovii sau castaveţii, alimentele se păstrează cel mai bine dacă sunt depozitate în frigider în pungi de plastic sau înfăşuraţi în folie (broccoli, castaveţi).

Usturoiul uscat trebuie depozitat asemenea cepei şi cartofilor, în încăperi întunecoase şi aerisite, şi astfel poate fi bun de consumat timp de o lună sau chiar două. Ciupercile şi salata verde trebuie păstrate la frigider într-o pungă de hârtie sau de plastic deschisă, pentru a evita formarea mucegaiului.

Pâinea se păstrază cel mai bine într-o pungă bine închisă, la temperatura camerei, deoarece păstrarea ei la frigider accelerează alterarea. În acelaşi timp, toate tipurile de brânză trebuie ţinute la frigider, ideal împachetate în hârtie cerată, care protejează brânza împotriva oxidării dar previne şi apariţia mucegaiului.

Laptele trebuie poziţionat pe unul din rafturile frigiderului mai degraba decât pe uşă, deoarece în interiorul frigiderului temperature este mai mică în comparaţie cu cea din zona uşii. Astfel, bacteriile din lapte se înmulţesc mai greu şi acest lucru amână alterarea.

Trucuri utile când depozitezi şi consumi alimentele

Dacă vrei ca bananele să se păstreze galbene mai mult timp, înfăşoară cozile (zona în care se unesc) cu folie alimentară de plastic.

Pentru a preveni încolţirea cartofilor, în ambalajul în care îi depozitezi adaugă şi un măr.

Dacă ai cumpărat o salată verde, însă nu ai avut ocazia să o mănânci şi s-a veştejit, introdu cotorul salatei într-un vas cu apă şi multă gheaţă, şi astfel îşi va recăpăta din prospeţime.

Atunci când ai nevoie de puţin suc de lămâie, însă eşti sigur că nu vei folosi întreaga lămâie şi va ajunge să se strice sau să oxideze, e mai uşor să o găureşti în centru folosind o furculiţă şi să storci zeama de care ai nevoie.

Când nu ştii sigur dacă ouăle pe care vrei să le consumi sunt proaspete sau nu, scufundă-le în apă. Cele care plutesc sunt stricate, cele care rămân la fund, însă cu partea mai ascuţită în jos sunt vechi, însă pot fi consumate în scurt timp, iar cele care stau pe fundul vasului sunt proaspete.

Dacă vrei să previi uscarea caşcavalului sau a brânzeturilor atunci când tai bucăţi din ele şi urmează să le depozitezi la frigider, unge partea din care ai tăiat cu puţin unt.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment