Cum să alegi crema de protecție solară potrivită pielii tale

crema protectie solara

Fie că te duci la plajă, fie că nu, crema de protecție solară ar trebui să fie de nelipsit din geantă.

Medicii dermatologi avertizează că utilizarea cremelor de protecție solară nu-ți oferă garanția că poți sta oricât și oricând la plajă, însă este bine să o folosești de fiecare dată când îți expui pielea radiațiilor solare. Astfel, chiar dacă faci plajă dimineața și seara, când soarele nu mai este atât de puternic, se recomandă să folosești o cremă cu factor de protecție.

Cum alegi crema de protecție solară potrivită ție?

Cancerul de piele este un risc real la care ne expunem dacă nu folosim produsele de îngrijire corespunzătoare.
Probabil că ai observat că pe fiecare cremă găsești Factorul de Protecție Solară (FPS), care variază între 5-10 și 50. FPS-ul reprezintă eficacitatea unei creme de plajă, fiind stabilit de măsurătorile de laborator. FPS-ul se referă strict la protecția față de radiațiile UVB, de aceea este necesar să verifici dacă produsul ales protejează împotriva ultravioletelor B, cât și a ultravioletelor A (UVA). În afară de FPS, mai sunt două aspecte de care trebuie să ții cont:

1. Cu cât ai pielea mai albă, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare.
2. Dacă ai tenul mixt sau gras, alege o cremă pe bază de formulă non-comedogenică, iar dacă ai pielea sensibilă sau uscată, alege o cremă hipoalergenică și hidratantă.

Câtă cremă de protecție solară trebuie să folosești?

Pentru ten se recomandă cantitatea de dimensiunea unei măsline, iar pentru corp, aproximativ o ceașcă. De asemenea, dermatologii atrag atenția că trebuie să folosești cremă cu factor de protecție chiar și atunci când este înnorat.

De câte ori pe zi trebuie să aplici loțiunea?

Fie că stai la plajă, fie doar îți expui anumite părți ale corpului, se recomandă aplicarea cremei la fiecare 90 de minute. De asemenea, nu trebuie să-ți ignori scalpul, buzele și urechile. Pentru scalp poți folosi fie o pălărie, fie un spray de păr cu protecție de minim 20.

Expunerea îndelungată la soare poate duce la apariția cancerului de piele, îmbătrânire și ridare prematură, iar persoanele cu cel mai mare risc de a face leziuni de la soare sunt cele cu pielea albă și cele care suferă de rozacee. În acest caz se recomandă să folosești o cremă autobronzantă cu efect hidratant, antioxidant și emolient.

Un bronz sănătos se obține prin expunerea la soare gradată. Există un mit conform căruia dacă folosești cremă de protecție, nu te mai bronzezi.

FPS-ul nu are nicio legătură cu bronzul, ci cu felul în care pielea ta reacționează la ultraviolete. Crema cu protecție este obligatorie după cum urmează:

Piele albă: se arde întotdeauna, nu se bronzează niciodată și apar mulți pistrui. Acest tip de piele rezistă maxim 5 minute fără să se ardă. Se recomandă o cremă cu factor de protecție maxim (FPS 50+)
Piele deschisă la culoare, uneori prinde un broz ușor, pistrui mulți. Acest tip de piele rezistă 10 minute fără să se ardă. Se recomandă cremă cu FPS 50.
Piele deschisă, se bronzează întotdeauna (bronz mediu), uneori se arde. Se recomandă cremă cu FPS de minim 30.
Piele închisă, care nu se arde niciodată și atinge un bronz foarte închis. Acest tip de piele rezistă 60 de minute fără să se ardă și se recomandă un FPS 15.

 

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment