Cum poţi adopta un animal fără stăpân – Află totul de la Asociaţia Robi

Cum poţi adopta un animal fără stăpân – Află totul de la Asociaţia Robi

Ştim că există iubitori de animale, care şi-ar dori să adopte un necuvântător mai puţin norocos , motiv pentru care am contactat Asociaţia Robi pentru a vă furniza informaţiile necesare.

Mai jos regăsiţi câteva întrebări adresate Asociaţiei Robi:

Cu ce se ocupă mai exact Asociaţia Robi?

„Asociaţia Robi este o organizaţie non-profit, bazată exclusiv pe voluntariat, care militează pentru drepturile animalelor în general  şi în mod special pentru protecţia câinilor şi pisicilor cu şi fără stăpân. Activitatea noastră a început cu mult timp înaintea înfiinţării Asociaţiei, prin sterilizarea şi reteritorializarea animăluţelor fără stăpân, însă am realizat că eforturile noastre erau zădărnicite de apariţia de noi pisicuţe şi căţeluşi abandonaţi.

Asociaţia Robi vine în sprijinul celor care nu au o situaţie financiară suficient de bună, oferindu-le oamenilor posibilitatea sterilizării gratuite a animalelor deţinute sau protejate de către aceştia.”

Unde vă pot găsi cei care doresc să aducă animale fără stăpân?

„La ora actuală, în România, adăposturile nu sunt nici pe departe asemenătoare cu ceea ce vedem la televizor. Din păcate nu există instituţii autorizate care să ofere servicii de specialitate de acest gen, asociaţiile în cea mai mare parte luptându-se încă pentru sterilizări în masă. Astfel că, adăpostul înseamnă de fapt câteva ţarcuri undeva într-un câmp, îngrijite de o mână de voluntari.

Date fiind condiţiile din România (situaţia financiară precară a asociaţiilor şi mai ales, lipsa unor legi care într-adevăr să protejeze animalele, să controleze înmulţirea lor şi să împiedice abandonul iresponsabil), nu putem vorbi de un centru şi cu atât mai puţin de primirea de animale.

Cu siguranţă nu acesta este răspunsul la care v-aţi fi aşteptat, dar din păcate aceasta este realitatea. Imaginaţi-vă dacă unei persoane îi este greu să găsească o soluţie pentru un animal, prin ce trecem noi, zi de zi pentru a le asigura celor 190 de suflete o soartă mai bună.”

Ce trebuie să ştie o persoană care vrea să devină voluntar într-o astfel de asociaţie (date de contact, înscriere, program)?
„Este foarte simplu să devii voluntar Robi. Persoanele interesate pot afla mai multe despre activităţile de voluntariat urmărind site-ul nostru www.4animals.ro la sectiunea “Fii voluntar” sau pagina noastra de Facebook http://www.facebook.com/Robi.Animal.Protection.Association.  Trebuie doar să trimită un e-mail cu mesajul “Vreau să fiu voluntar” la adresa de e-mail [email protected] .

Mersul la adăpost este o primă activitate principală, unde hrănim căţeii, le punem apă, curăţăm ţarcurile şi reparăm orice mai este nevoie. Pe lângă acestea îi socializam şi încercăm să le oferim afecţiune pe cîât ne mai rămâne din timp, ocupându-ne şi de această latură emoţională a lor.

Ajutor pentru cazarea temporară a animalelor, adăpostul nostru este plin şi avem nevoie de un loc sigur pentru cazarea lor până în momentul în care ele vor fi date spre adopţie, în special puii care nu s-ar descurca în adăpost.

Poţi să fii voluntar şi de acasă, postând anunţuri de adopţie sau de ajutorare pe internet, promovând animalele noastre. Fără această activitate şansele lor de adopţie scad radical, avem nevoie de voluntari care să se ocupe de această parte. Traduceri în engleză a articolelor promovate, avem vizitatori şi susţinători străini care trebuie să ne înţeleagă postările de pe site şi de pe pagina de Facebook.”

Care sunt demersurile pentru adopţia unui animal?
„Adopţia fiecărui animal presupune o mare responsabilitate. Trebuie să ne asigurăm la fiecare adopţie că animalul va ajunge pe mâini bune şi sigure. O primă etapă a unei adopţii este informarea. Noi ne informăm legat de persoana care doreşte un animal, dacă a mai avut animale în grijă, de locul unde va fi ţinut, în apartament sau la curte, dacă îi permite timpul pentru îngrijirea lor, dacă ar avea posibilităţi financiare de tratare la un cabinet în caz de boală, etc. Tot noi, informăm persoanele doritoare, de ce anume presupune îngrijirea unui animal şi le explicăm că trebuie să fie pregătite, să le fie aproape la bine şi la rău, atâta timp cât va trăi căţelul sau pisica.
De aici lucrurile sunt simple şi rapide. Se încheie un contract de adopţie între asociaţia noastră şi adoptator şi acesta intră în posesia animalului. Bineînţeles, că ne interesează ulterior şi cum s-a acomodat noul membru al familiei, urmărind albumul nostru “codiţe fericite” puteţi să vă interesaţi şi voi de cazurile noastre fericite.”

Mulţi oameni se tem de câinii de pe stradă. Ce sfaturi le daţi pentru a-şi face curaj să dea o mână de ajutor?
„Pe departe cea mai grea intrebare…
Încep prin a vă spune că adevăraţii iubitori de animale, la fel ca şi oamenii civilizaşi/educaşi/sensibili sunt primii care nu mai doresc animale fără stăpân pe stradă. Dar am înţeles că o problemă ce durează de 20 de ani, nu se poate rezolva peste noapte. Este nevoie de un proces raţional.
Să te hazardezi să porneşti la drum cu un ONG pentru a cărei activitate  principală nu există fonduri de nici un fel, iar sponsorii sunt în majoritate voluntarii acestor organizaţii, e o adevărată cursă cu obstacole.
Legat de întrebarea dv.:
Ce soluţii am eu, ca cetăţean, de a evita să mai trec prin astfel de momente terifiante? Cu ce sunt vinovat că trăiesc într-un oraş în care nu pot să mă simt deloc în siguranţă, în principal din cauza câinilor vagabonzi?
Ca soluţie ar fi, fie să vă feriţi de câini, fie să vă obişnuiţi cu situaţia şi să încercaţi să-i mituiţi pe câini aducându-le ceva bun de mâncare sau să vorbiţi cu cel/cei care-i îngrijeşte şi să-i sugeraţi ideea padocului.
Întrebarea aceasta ar trebui s-o puneţi Deputaţilor României care se chinuie de peste trei ani să distrugă propunerea legislativă iniţiată de dl. Marinescu, propunere care dacă ar fi fost votată şi pusă în practică, ar fi rezolvat pentru totdeaună problema câinilor fără stăpân, dar şi dilema dvs.  Acum această propunere care nu mai este cea agreată de noi, ci de PDL, are menirea de a asigura prezenţa câinilor pe străzi , ceea ce înseamnă pentru ei o sursă importantă de bani negri.
Aşa că poate ar trebui să vă căutaţi liniştea în alt stat, deoarece, la cum se mişcă lucrurile, România va fi bântuită de câini fără stăpâni mulţi ani de acum încolo.”

Noi vă recomandăm celor cu suflet bun să veniţi în ajutor, aşa cum vă permite timpul şi situaţia financiară!

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment