Cum poate fi vindecată leucemia

adn leucemie

Leucemia ar putea fi vindecată

În urma studierii unor celule canceroase, oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Stanford au descoperit accidental că ar putea influenţa celulele leucemice încât să se dezvolte într-o anume direcţie şi să devină inofensive, punând bazele unui tratament pentru o formă de leucemie.

Concluzia a fost trasă în urma studierii unui anume tip de celule canceroase, care sunt responsabile de apariţia leucemiei limfoblastice acute cu celule de tip B care au suferit o mutaţie denumită cromozomul Philadelphia. Acest tip de leucemie este foarte agresiv şi are o rată de mortalitate foarte mare.

adn leucemieDescoperire accidentală

La momentul descoperirii, specialiştii încercau să menţină în viaţă celulele prelevate de la un pacient care suferă de leucemie, şi în acest scop experimentau diferite metode, când au constatat că unele dintre celule îşi modificau forma şi structura, şi păreau a se transforma în celule macrofage, un tip de celule care nu numai că sunt inofensive, dar au şi rol de apărare a organismului în cadrul sistemului imunitar.

Echipa de cercetători, în frunte cu Ravi Majeti, medic specialist în Hematologie, asistent universitar la Universitatea Stanford, a fost nevoită să determine şi ce anume a cauzat modificarea celulară, având în vedere că s-a intervenit asupra celulelor în mai multe moduri. Majeti a identificat cauza bazându-se pe o cercetare mai veche, în care, în urma experimentelor desfăşurate folosind şoareci, s-a dovedit că celulele progenitoare de tip B ale acestora puteau fi forţate să se maturizeze şi să se transforme în celule macrofage.

Bazele tratamentului ce ar putea vindeca leucemia

Celulele canceroase responsabile de dezvoltarea acestui tip de leucemie sunt similare celulelor progenitoare, în sensul în care nu se dezvoltă complet, ci rămân imature. Având aceste informaţii, cercetătorii au desfăşurat mai multe experimente în urma cărora au confirmat faptul că procedeul folosit pentru modificarea structurii celulare în cazul şoarecilor poate fi utilizată cu scopul de a forţa maturizarea şi neutralizarea celulelor umane canceroase.

Modificarea presupune expunerea celulelor unor factori de transcriere, mai exact a unor proteine care se ataşează unor secvenţe din ADN, păstrând însă informaţiile celulelor maligne şi putând ajuta la identificarea şi eliminarea din corp a celulelor periculoase rămase. Astfel, leucemia ar putea fi tratată folosind chiar armele bolii, dar îndreptate împotriva afecţiunii şi nu a organismului.

Misiunea cercetătorilor nu se încheie însă aici, următoarea provocare constând în dezvoltarea unui medicament care să aibă acelaşi efect, şi astfel să se pună baza unei forme de terapii care să vindece leucemia. Un astfel de tratament nu ar fi fără precedent, deja existând o altă formă de terapie ce are la bază acidul retinoic şi care ţinteşte şi diferenţiază celulele maligne ce se dezvoltă în cazul leucemiei acute promielocitare. Astfel de terapii reprezintă viitorul în privinţa tratării şi eliminării diferitelor forme de cancer.

Sursă articol: www.med.stanford.edu
Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment