Cum montezi parchetul de unul singur – Ghid pas cu pas

parchet

Atunci când vrei să-ți renovezi casa, cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este planificarea. Schimbi parchetul? Zugrăvești? Vrei și altă mobilă?

Lipsa unei viziuni privind rezultatul final este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când vrei să faci schimbări în casă. Astăzi vorbim despre parchet: cum alegi culoarea și cum îl montezi?

O pardoseală din lemn atrage imediat privirile celor care intră în casă, de aceea este important să ții cont de culoarea parchetului atunci când alegi mobila și restul decorațiunilor. Un parchet în nuanțe de gri, bej sau alb este mai permisiv și mai ușor de asortat cu mobila. Dacă pardoseala are un subton rece, asigură-te că mobilerul are tot un subton rece, chiar dacă este mai închis sau mai deschis.
În ceea ce privește parchetul închis la culoare, acesta trebuie să fie în contrast cu mobila. Poți opta pentru mobilă albă sau bej.

După ce termini această planificare, poți trece la montajul parchetului.
Din fericire, nu mai este atât de dificil să-ți montezi parchetul singur. Nu este necesară experiența, ci ai nevoie de puțină îndemânare, unelte potrivite și un ghid clar!

Iată de ce ai nevoie ca să-ți montezi parchetul de unul singur:

1. Parchet triplustratificat
2. Folie barieră de vapori
3. Folie de polietilenă expandată (PEE) sau polistiren extrudat de 3 mm – 5 mm
4. Silicon acrilic sau adeziv monocomponent silanic (în cazul în care îl montați lipit)
5. Unelte: riglă, distanțiere, echer, creion, pană pentru parchet, ciocan, ferestrău electric, croșetă, bormașină, pieptăne și freză pentru parchet.

Care sunt etapele montării parchetului?

1. Citește cu atenție instrucțiunile de montaj de pe ambalaj (fiecare producător poate avea recomandări diferite)
2. Evaluează sufrafața de montare. Este important ca aceasta să fie dreaptă (plană), uscată, stabilă și curată. Umiditatea nu ar trebui să depășească 3%, iar denivelările care depășesc 2 mm/ml trebuie netezite.
3. Ventilează parchetul înainte de montaj. Pentru asta trebuie să așezi pachetele unul lângă celălalt, astfel încât să aibă ventilație. Dacă parchetul este laminat, atunci este suficient ca depozitarea să se facă cu 48 de ore înainte de montaj, iar pentru parchetul clasic ai nevoie de 7 zile.
4. Ține cont de rosturile de dilatație. Este necesar să lași spații de dilatație perimetrale de minimum 1 cm pentru că variațiile sezoniere ale parchetului din lemn între 30 și 60%. Așadar, parchetul are nevoie de spațiu pentru dilatare și contractare.
5. Montajul plăcilor de parchet. Se începe de la perete, însă ține cont că parchetul laminat trebuie să fie montat paralel cu direcția sursei de lumină. Se începe montajul în colțul stâng al camerei. Laturile ulucului trebuie poziționate spre direcția celui care montează, iar laturile lambei de la primul element trebuie să fie poziționat pe direcția peretelui.
6. Adaugă și îmbină plăcile de parchet. Pentru a îmbina plăcile trebuie să introduci lambele de sus în uluc și blochezi profilul prin apăsare. Apoi blochezi mecanismul de îmbinare prin lovire cu un ciocan din cauciuc. Ultima placă din primul se taie la lungimea necesară și se ajustează în locul de montare. Poți începe să montezi al doilea rând cu placa rămasă din primul, în cazul în care lungimea acesteia este de minimum 20 de cm.
Ultima placă se montează după ce măsori exact porțiunea pe care o ai de completat.
7. Montează plintele. Este ultimul pas, iar montarea lor la perete trebuie făcută astfel încât să ascundă distanța de dilatare.

Leave Your Comment