Cum îți poate afecta bruxismul sănătatea

Scrasnit din dinti

Ce este bruxismul?

Scrâșnești din dinți? Bruxismul îți poate afecta sănătatea! 10% din populație, în special cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani, suferă de bruxism. Bruxismul este o tulburare craniomandibulară caracterizată prin strângerea și frecarea dinților. Dacă vă treziți din somn cu dureri ale mușchilor mandibulari, dureri de cap sau ale tâmplelor, este foarte posibil să suferiți de bruxism. Deși ocazional cu toții scrășnim din dinți, bruxismul reprezintă perpetuarea constantă și îndelungată a acestui obicei. Cei care suferă de bruxism scrâşnesc din dinţi în somn, exercitând asupra acestora o presiune de 10 ori mai mare decât atunci când mestecă, de exemplu.

Cum poți afla dacă ai bruxism?

Mulţi oameni nici măcar nu sunt conştienţi că suferă de bruxism și este posibil să nu afle asta niciodată dacă nu le spune nimeni că scrâşnesc din dinţi în timpul somnului. Cel mai adesea, afecțiunea este descoperită în urma unui control dentar de rutină.

Cele mai comune semne ale bruxismului sunt:

1. dinți aplatizați sau fracturați
2. smalț deteriorat
3. creșterea sensibilității dentare
4. dureri ale mușchilor mandibulari
5. dureri de cap
6. dificultăți în deschiderea și închiderea gurii

Dacă identificați una sau mai multe din aspectele menționate, în special o uzură prematură și excesivă a dinților, se recomandă consultarea unui medic dentist specialist.

Care sunt cauzele bruxismului?

Medicii nu înțeleg în totalitate ce cauzează bruxismul. Printre posibilele motive de ordin fizic și psihic se numără:
1. Stresul: anxietatea, furia, frustrarea, supărarea, disconfortul, lipsa odihnei sau incapacitatea de relaxare
2. Personalitatea: un tip de personalitate agresivă, competitivă sau hiperactivă poate crește riscul apariției bruxismului
3. Vârsta: în cazul copiilor, schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți sunt cea mai frecventă cauză a bruxismului datorită dizarmoniei cauzate de mărimea diferită a dinților sau a numărului lor.
4. Alinierea anormală a dinților
5. Diverse substanțe: consumul de tutun, alcool, băuturi cofeinizate sau droguri
6. Complicații ale altor boli: bruxismul poate fi o complicație a unor boli precum Parkinson sau Huntington

Cum tratăm bruxismul?

În cazul bruxismului, medicul stomatolog vă poate sugera mai multe moduri de prevenție și de îmbunătățire a sănătății dinților. Deși aceste metode corectează uzura dinților, ele nu pot opri bruxismul.

1. Gutiera nocturnă

O gutieră nocturnă este un dispozitiv din plastic pentru cavitatea bucală, care are ca scop prevenirea scrâșnetul dinților în timpul somnului. Acest dispozitiv, confecţionat special pentru a se mula pe dantura pacientului, va acoperi dinţii de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos.

2. Şlefuirea „punctelor înalte” ale danturii pentru corectarea muşcăturii.

Atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos pot fi corectați prin obturaţii, coroane dentare sau tratamente ortodontice.

Scrasnit din dinti3. Gestionarea stresului

Reducerea stresului şi agitaţiei constituie factori esenţiali în tratamentul bruxismului. Pentru ținerea sub control a situațiilor stresante se recomandă încercarea unor şedinţe de terapie.

4. Tratament medicamentos

În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera lua un relaxant muscular înainte de culcare, pentru o perioadă scurtă de timp. Un tratament care s-a dovedit surprinzător de eficient în multe cazuri este cel cu Botox. Această substanţă blochează activitatea nervoasă la nivelul muşchilor împiedicând contracţiile lor şi încleştarea puternică a maxilarelor.

Dacă și dumneavoastră vă confruntați cu această problemă vă recomandăm consultarea medicului de specialitate. În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza acestei afecţiuni, medicul stomatolog vă poate recomanda un tratament corespunzător pentru bruxism.

Dr. Emil Barbu

3D DENTAL București

Dr. Emil Barbu - Medic stomatolog 3D Dental București

Leave Your Comment