Cum îți dai seama că ești anemic?

anemic

Anemia este o afecțiune des întâlnită, foarte importantă, care poate îngreuna modul de viață al unui adult, dar și al unui copil. Tocmai de aceea este foarte important să afli cum îți dai seama că ești anemic. Simptomele sunt foarte importante, astfel îți poți da seama că ceva este în neregulă cu tine și cu organismul tău. Pentru a afla dacă ești anemic, cea mai importantă acțiune este aceea de a merge la medic și a-ți face analizele, însă până să ajungi acolo, trebuie să iei în calcul câteva semne.

Totul despre anemie

Anemia reprezintă o deficiență fie calitativă, fie cantitativă a hemoglobinei, moleculă importantă, prezentă în globulele roșii. Aceasta din urmă este importantă deoarece este cea care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi. Asta înseamnă că anemia induce o stare de lipsă de oxigen în organe, de aceea organismul nu mai poate funcționa în limite normale și îți va oferi câteva semne că trebuie să faci ceva.

Cauzele anemiei

Această deficiență poate fi cauzată de multe condiții, însă cel mai des întâlnite sunt reprezentate de alimentație necorespunzătoare, alcoolismul, boli ale țesutului conjunctiv, boli inflamatorii stomacale chiar și menstruație.

Femeile, prezintă forme de anemie mult mai des decât bărbații. Din cauza menstruației, o dată cu pierderea sângelui, organismul pierde fier, magneziu și alte elemente importante, dar și din cauza dietelor pentru slăbit, când se renunță la anumite alimente pentru a pierde în greutate.

Fierul este un element important pentru organismul uman, astfel că atunci când te confrunți cu o carență de fier, cu siguranță riști să fii anemic. De aceea atunci când alegi să-ți faci analize, trebuie să pui și fierul pe listă să vezi dacă, nu cumva, aceasta este cauza.

Cum îți dai seama că ești anemic?

Oboseala se pare că este primul semn pe care organismul tău ți-l oferă atunci când suferă de o astfel de carență. Așa că dacă simți că nu mai dai randament în timpul orelor de muncă, nu ai energie indiferent cât de multă cafea bei, e cazul să mergi la medic și să afli dacă suferi de anemie.

Problemele respiratorii, un alt simptom important care trebuie să-ți dea de gândit. Având în vedere că oxigenul nu mai ajunge atât cât trebuie acolo unde trebuie, nu circulă corect, se întâmplă ca în cazul anemiei să ai parte de tulburări respiratorii. Mergi la medic imediat cum observi aceste semne.

Durere în piept sau durere abdominală. Două dintre durerile care au legătură direct cu anemia. Desigur, ele pot fi cauzate și de cu totul altceva, însă trebuie luate în calcul și analizate astfel încât să-ți dai seama dacă suferi de anemie sau alte afecțiuni.

Scădere în greutate, bruscă. Și nu mă refer la momentul în care ești la dietă și e absolut normal să pierzi kilograme, mă refer la momentul în care, deși te hrănești ca înainte, observi că pierzi câteva kilograme bune, în câteva zile.

Amețeală și pierderea vederii. Dacă ai momente în care amețești fără motiv și vederea te lasă pentru câteva secunde, e cazul să te îngrijorezi și să mergi la medic.

Dacă prezinți unul sau mai multe din simptomele menționate mai sus, trebuie să te mergi la medic. Nu încerca să te tratezi singur, luând suplimente de fier sau altele, întâi trebuie să afli cauza care a dus la o astfel de carență și apoi să o tratezi.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment