Cum îndepărtezi tartrul de pe dinți

Tartrul sau piatra de pe dinți se formează atunci când se mineralizează placa bacteriană împreună cu sărurile de calciu din salivă. Acestea pot adera pe dinți, dar și pe suprafețe mai dure, cum ar fi: plombele, punțile dentare, proteze, implanturi sau chiar pe aparatele ortodontice.

Tartrul poate fi de două tipuri: subgingival și supragingival. Cel subgingival are o culoare închisă și apare din cauza prezenței sângelui, iar tartrul supragingival are o culoare alb-gălbuie și se poate transforma în maroniu dacă se consumă alimente colorate (vin, cola) sau nicotină la fumători.

Detartrajul la stomatolog se face de cel mult două ori pe an, însă pentru a preveni și a scăpa de tartru, există câteva metode naturiste pe care le poți face acasă, fără să te expui riscurilor.

Iată cum îndepărtezi tartrul de pe dinți:

1. Sare și bicarbonat de sodiu: sunt două ingrediente care te ajută să scapi de tartru, dar și să albești dinții. Amestecă sarea și bicarbonatul de sodiu în părți egale, umezește periuța de dinți și aplică din compoziția obținută cât un bob de mazăre, apoi spală-te pe dinți. Acest tratament îl poți face o dată pe săptămână, nu mai mult pentru că există riscul să afecteze smalțul natural al dinților.

cum-indepartezi-tartrul-de-pe-dinti2. Consumă fructe tari: merele sunt cele mai bune împotriva tartrului, așa că poți consuma câte un măr după fiecare masă, mai ales dacă ești la serviciu și nu te poți spăla pe dinți.

3. Ceai negru: conține puțin fluor și luptă împotriva bacteriilor care provoacă tartrul și cariile. Clătește-ți gura regulat cu ceai negru, însă ai grijă să nu-l folosești prea des pentru că îți poate păta dinții.

4. Coajă de portocale: este bogată în vitamina C și dacă îți freci dinții cu o coajă de portocală scapi de bacteriile care duc la formarea tartrului. Este suficient să îți freci dinții cu interiorul unei coji de portocală înainte de a te culca. Poți repeta procesul de trei ori pe săptămână.

Pe lângă aceste trucuri naturiste, nu uita să folosești de fiecare dată ață dentară și să te speli pe dinți cel puțin trei minute de fiecare dată.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment