Cum folosești condimentele corect

Condimentele fac din mâncare o adevărată plăcere, însă numai dacă știi care sunt regulile de folosire ale acestora.

Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din bucătărie și cum trebuie să folosești condimentele:
1. Ardeiul iute: cei mai folosiți ardei în bucătărie sunt chili, paprika și ardeiul de Cayenne. Din ardeiul Cayenne se folosesc atât fructele, cât și semințele. Ardeiul iute este un condiment universal, îl poți folosi în orice mâncare dorești să fie picantă sau în sosuri.
2. Arpagic: este un bulb de ceapă din grădină, cu o aromă înrudită cu ceapa și usturoiul și i se mai spune cepșoară. Arpagicul este un condiment care are o aromă ușoară de usturoi și se consumă proaspăt, fie în salate, fie alături de fripturi.
3. Busuiocul: face parte din condimentele destinate sosurilor de roșii, peștelui, pastelor sau preparatelor italienești, precum pizza. Frunzele proaspete au o aromă inconfundabilă, iar partea frumoasă a lucrurilor este că îl poți cultiva în ghivece, astfel încât ai la dispoziție tot timpul busuioc proaspăt. Busuiocul uscat se mai poate folosi alături de fripturile la cuptor.
4. Capere: nu sunt prea folosite în bucătăria românească, de aceea le găsim mai mult sub forma murată. Caperele sunt niște boboci nedeschiși din floarea Capparis spinosa și au un gust ușor picant. Se folosesc foarte bine la paste, pește, roșii, vinete sau chiar paste.
5. Ceapa: are proprietăți terapeutice și de întreținere a sistemului imunitar, de aceea, ceapa este printre cele mai apreciate condimente din bucătăria românească și nu numai. Poate fi folosită pentru cele mai diverse tipuri de mâncare, în stare crudă sau prin călire.
6. Cimbrul: are un gust iute și ușor mentolat, iar în bucătăria românească este foarte folosit pentru mâncărurile tradiționale. Cimbrul uscat se folosește pentru prepararea cărnii, iar cimbrul proaspăt se recomandă la prepararea mâncărurilor cu legume.
7. Chimenul: are un gust amărui și ușor picant, dar mai ales, un parfum intens. Atunci când folosești chimenul, ai grijă să nu mai adaugi și alte condimente pentru că le acoperă cu aroma sa. Chimenul este unul dintre acele condimente folosite în prepararea cărnii de porc sau mâncăruri de legume, precum supa de linte.
8. Cuișoarele: arată ca niște ținte și se obțin din niște flori nedeschise, dintr-un arbore tropical. Cuișoarele se folosesc în prepararea dulciurilor, datorită aromei dulci pe care o lasă.
9. Coaja de lămâie: se obține prin radere, are un gust amărui și acrișor. Se folosește atât pentru prăjituri, cât și pentru friptura de pui.
10. Coriandrul: are un gust dulce-amărui, puțin iute. Se folosește pentru preparatele din carne.
11. Dafinul: este folosit în bucătăria românească de foarte multe timp datorită gustului său intens, ușor amărui. Dafinul se pune întotdeauna la sfârșitul preparării mâncărurilor și apoi se scoate.
12. Ghimbirul: se poate folosi proaspăt sau uscat. Este iute, dar aromat și se folosește în mâncărurile cu fructe de mare, pește, pui, miel și tocănițe.
13. Hreanul: este un condiment picat, aromat și se folosește cu oțet și ulei, sub formă de sos, alături de fripturi.
14. Leușteanul: se folosește în ciorbe, de preferat proaspăt.
15. Mărarul: se folosește atât sub formă proaspătă, cât și uscat. Se potrivește foarte bine preparatelor din carne și alături de usturoi.
cum-folosesti-condimentele-corect16. Menta: se folosește pentru carne, legume și dulciuri, cât și pentru prepararea băuturilor.
17. Boabele de muștar: se folosesc pentru murături, dar și pentru mâncărurile care au carne.
18. Oregano: are o origine mediterană și se folosește pentru mâncărurile cu pește, paste, pui, miel.
19. Pătrunjelul: se folosește peste tot în lume și este ideal pentru supe și ciorbe.
20. Piperul: cel mai bun piper este cel proaspăt râșnit. Folosește-l în orice mâncare pe care vrei să o faci iute.
21. Rozmarinul: parfumul său nu se pierde prin fierbere, însă trebuie să acorzi o atenție mai mare acestui condiment pentru că este foarte intens. Se poate folosi atât pentru fripturi, cât și pentru salate.
22. Sarea: fără sare, nicio mâncare nu are gust. Se folosește în orice preparat culinar și chiar pentru dulciuri.
23. Salvia: trebuie folosită în cantități mici pentru că devine amară. Se recomandă alături de carne tocată, pui, roșii, cartofi sau legume verzi.
24. Tarhonul: face parte din familia pelinului, dar nu este la fel de amar. Se folosește proaspăt în ciorbe, alături de pătrunjel și mărar.
25. Țelina: se folosește în ciorbe, salată boeuf sau în orice mâncare care vrei să aibă o aromă ușor dulceagă.
26. Usturoiul: este cel mai aromat ingredient pe care îl poți folosi în bucătărie. Se recomandă folosirea lui în sosuri, paste, fripturi.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment