Cristian Nitescu – Afla totul despre implantul mamar cu Dr. Cristian Nitescu

Cristian Nitescu – Afla totul despre implantul mamar cu Dr. Cristian Nitescu

Una dintre cele mai solicitate interventii de chirurgie plastica este in ziua de azi operatia de marire a sanilor cu implanturi mamare.

Ce sunt implanturile mamare? Ce tipuri exista?
Implanturile mamare siliconice sunt dispozitive protetice (proteze), alcatuite dintr-un invelis (combinatie de materiale poliuretanice si silicon) si un continut (gel siliconic, mai mult sau mai putin vascos), ce au rolul de a fi introduse in organism la nivelul sanilor, fie in scopul simplu de marire a bustului, fie pentru un plus de fermitate sau in scopuri de reconstructie a sanilor. Istoria implanturilor mamare siliconice incepe in anii 1960 in SUA, prima interventie de mamoplastie de augmentare, fiind efectuata in 1963. In anii 1964 francezii introduc implanturile mamare cu ser fiziologic, avantajul acestora fiind ca puteau fi introduse prin incizii mai mici, si umplute dupa dorinta, cand se aflau deja in organism.
De atunci s-a dezvoltat o adevarata industrie, ce a evoluat in ritm galopant dupa anii 1980. S-au produs mari schimbari:
implanturile cu continut salin nu mai sunt utilizate la ora actuala decat in cazuri extrem de rare, bine selectionate, in special in situatii de reconstructie a sanului post mastectomie (dupa cancer), cele siliconice au evoluat astfel ca in acest moment implanturile de pe piata sunt a 5-a generatie – acestea contin gel siliconic inalt coeziv, adica extrem de vascos, care si la o potentiala ruptura sau fisura, nu curge, iar invelisul este, de asemenea unul mult imbunatatit.

In acest moment exista cateva firme producatoare, care ofera o paleta extrem de larga de dimensiuni, astfel ca fiecare pacienta isi poate gasi cu ajutorul medicului chirurg plastician implanturile potrivite.
Ca si linii generale, dupa forma lor, exista 2 tipuri de implanturi:
– rotunde: sunt cel mai des utilizate, dau un aspect plin sanilor
– anatomice: acestea au forma de picatura (lacrima); ele sunt insa de obicei indicate in anumite cazuri (paciente ce sunt subponderale, filiforme, femei longiline cu toracele ingust), la care implanturile rotunde ar putea crea un aspect artificial;

Cui se adreseaza?
Candidate pentru implantul mamar sunt femeile peste 18 ani (dupa ce procesul de crestere s-a incheiat), ce au sani de dimensiuni foarte mici (in unele cazuri aspect de torace plat), sau persoane care pur si simplu isi doresc sani mai mari, sau mai fermi. O alta categorie de candidate include pacientele ce au sanii “lasati.” Aspectul atat de inestetic al sanilor ptozati in urma sarcinilor/ alaptatului sau pierderii in greutate, poate fi corectat prin interventia de ridicare a sanilor. Liftingul mamar presupune excizia pielii in exces, cum insa de multe ori acesti sani duc lipsa de volum, concomitent cu ridicarea se pot introduce si implanturi mamare, recreandu-se astfel un bust si un decolteu tineresc, de invidiat.
Exista cazuri de malformatii si asimetrii, ce pot fi ameliorate sau corectate partial prin introducerea de implanturi mamare. In anumite cazuri, extrem de bine selectionate, se poate face si reconstructia sanului cu implant dupa diferite interventii chirurgicale (pentru cancer) sau traumatisme.
Oricum, in toate aceste cazuri, pacientele se simt mai atragatoare, mai feminine, dobandesc dupa interventie un plus de incredere in sine si astfel beneficiaza de o crestere a calitatii vietii.

Cum si unde se introduc?
Implanturile siliconice se introduc prin incizii de aprox. 4-5 cm intr-un “buzunar” ce este creat fie subglandular (sub glanda mamara, intre aceasta si muschiul mare pectoral), fie submuscular (caz in care ele sunt acoperite de muschiul mare pectoral cam pe 2/3 din suprafata). Inciziile se pot realiza fie in santul submamar (pliul de sub san), fie in jumatatea inferioara a areolei (cerculetul mai inchis la culoare in centrul caruia se situeaza mamelonul). In general, se va utiliza metoda cu incizie submamara, care permite crearea mult mai exacta a buzunarului, in care se va introduce implantul. De asemenea, ea poate fi utilizata la aproape orice pacienta, spre deosebire de incizia periareolara, pentru care, o prima conditie este o dimensiune suficient de mare a areolelor (astfel incat sa se poate face incizia doar pe conturul inferior al acesteia).
Oricum, toate aceste aspecte – atat locul inciziei, cat si pozitia implantului (subglandular/submuscular), precum si forma si dimensiunile adecvate – vor fi stabilite personalizat, la consultul preoperator, ce consta intr-o discutie intre pacienta si medicul chirurg estetician, urmata de o examinare a sanilor si a proportiilor corporale. Sa nu uitam, ca scopul este infrumusetarea si crearea unei imagini armonioase, cu forme de clepsidra, considerate ca imaginea ideala a corpului femin si nu o imagine artificiala, un aspect “de plastic”, cu un dezechilibru estetic intre bust si restul corpului.

Doctor Cristian Nitescu

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment