Coriandru versus pătrunjel. Care sunt diferențele?

Dacă te-ai grăbit vreodată să faci cumpărăturile și ai luat o legătură de coriandru în loc de pătrunjel, ai aflat cât de diferite sunt aceste plante. Însă această confuzie este des întâlnită, având în vedere că pătrunjelul este asemănător coriandrului când vine vorba despre aspect. Însă care sunt diferențele dintre coriandru și pătrunjel?

Ce diferențe există între coriandru și pătrunjel?

1. Pătrunjelul are o aromă mai puțin intensă decât a coriandrului

Dintre cele două plante, pătrunjelul are un gust mai puțin pregnant. Pătrunjelul are o aromă blândă, puțin picantă. Unor persoane li se pare că pătrunjelul are și puțin gust de lămâie. În schimb, coriandrul pare a fi un amestec de lămâie și salvie când vine vorba despre gust. Deși au un gust oarecum asemănător, aromele celor două plante au intensități diferite. De aceea ar trebui să fii atent când adaugi coriandru în mâncare. Dacă folosești prea mult, aroma acestuia va influența semnificativ aroma întregului preparat.

2. Sunt două plante folosite în rețete diferite

Având în vedere aromele diferite, coriandrul și pătrunjelul se regăsesc în rețete diferite. Pătrunjelul este adesea folosit în rețete mediteraneene și italiene și reprezintă un ingrediente în paste, supe și tocană, salată, smoothie-uri și sucuri. Coriandrul se regăsește în mod obișnuit în preparatele mexicane și asiatice, fiind prezent în salsa, taco și pho. Coriandrul este cunoscut și sub denumirea de pătrunjel chinezesc.

De asemenea, aceste plante se folosesc în moduri diferite în rețete. Pătrunjelul este în general inclus în timpul procesului de gătire, în timp ce coriandrul este adăugat spre sfârșit pentru a-i menține aroma intactă. Ambele plante sunt folosite și drept garnituri.

3. Unora li se pare că simt un gust de săpun când consumă coriandru

Nu este vorba doar despre o aromă mai intensă. Unii oameni se plâng de faptul că această plantă are un gust de săpun. Însă există o explicație științifică. Motivul pentru care unii oameni iubesc coriandrul și alții îl urăsc poate fi atribuit geneticii. O variație la nivelul genelor olfactive îi face pe oameni să simtă gustul de săpun în coriandru, adică al aldehidelor din compoziția sa. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să te simți prost dacă nu îți place gustul coriandrului. Specialiștii au ajuns la concluzia că zdrobirea frunzelor de coriandru înainte de a le consuma poate ajuta la reducerea gustului de săpun perceput.

În plus, ambele plante aduc beneficii sănătății. S-a descoperit că nivelul trigliceridelor și al colesterolului este scăzut cu ajutorul coriandrului, iar pătrunjelul conține cantități importante de acid folic, o vitamină B sănătoasă pentru inimă. Pătrunjelul și coriandrul sunt surse excelente de vitamina A și vitamina C. Vitamina A ajută la întărirea sistemului osos, iar vitamina C îmbunătățește sănătatea sistemului imunitar.

Avatar

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment