Consumul de ghimbir: beneficii

ghimbir

Beneficiile consumului de ghimbir

Ghimbirul este o plantă ce are originile în Asia şi care a fost folosită încă din antichitate în scop terapeutic şi nu numai. Din plantă se consumă rădăcina, care are numeroase beneficii asupra organismului, cu precădere în tratarea afecţiunilor şi simptomelor digestive.

Extractul din rădăcina de ghimbir se găseşte pe lista unor medicamente ce tratează aciditatea gastrică, greaţa şi vărsăturile sau balonarea. Un efect similar cu cel obţinut în urma administrării acestor medicamente poate fi resimţit în urma consumului periodic de ghimbir.

Tot rădăcina de ghimbir poate ameliora şi ţine la distanţă migrenele, concluzie la care au ajuns oamenii de ştiinţă în urma unui studiu desfăşurat în Iran, fiind comparat efectul administrării de ghimbir cu cele ale unui medicament împotriva migrenelor. Ghimbirul poate fi folosit cu succes şi ca remediu împotriva durerilor menstruale, întrucât a avut rezultate similare când au fost comparate efectele lui cu cele ale unor medicamente concepute în acest sens.

Ghimbirul, un aliat natural în răceli

În cazul unor răceli şi a problemelor respiratorii cauzate de bronşită sau de astm, ghimbirul poate servi ca un adjuvant, putând fi consumat sub formă de ceaiuri. Proprietăţile sale anti-inflamatoare fac ghimbirul ideal în cazul durerilor articulare şi musculare. Un alt efect demonstrat este cel asupra ficatului, pe care consumul de ghimbir îl poate proteja sau chiar ajuta să se regenereze, dacă este afectat de administrarea în exces de paracetamol.

consumul de ghimbirGreaţa şi vărsăturile ca urmare a chimioterapiei pot fi amelioare dacă sunt administrate suplimente pe bază de ghimbir alături de medicamentele antivomitive, acestea crescând şi pofta de mâncare. Tot în ceea ce priveşte cancerul, cercetătorii de la Universitatea din Michigan, au recoltat celule de la pacienţe ce sufereau de cancer ovarian, pe care le-au supus tratamentului cu pudră de ghimbir. În urma acestui experiment, celulele au fost distruse, iar după ce pacienţilor le-a fost administrat ghimbir s-a observat că acesta ajuta organismul să lupte împotriva cancerului, împiedicând boala să dezvolte rezistenţă la medicamente.

Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, ca şi condiment în mâncăruri, căci aroma este foarte puternică, sau în smoothie-uri sănătoase, ideal fiind ca planta să fie consumată crudă, deoarece se păstrează toate calităţile nutritive dacă nu este procesat termic. În perioada verii, în limonada răcoritoare puteţi adăuga puţin ghimbir ras pentru un plus de aromă şi pentru a-i da un gust aparte. Dacă gustul nu vă surâde, însă doriţi să profitaţi de toate beneficiile acestei plante, puteţi consuma ghimbir sub formă de suplimente, care conţin pudră obţinută din rădăcina de ghimbir.

Contraindicaţii şi reacţii adverse

Deşi nu reprezintă un pericol pentru nimeni, consumul de ghimbir poate avea efecte adverse, printre acestea numărându-se arsurile la stomac, diaree şi iritaţie a pielii, dacă este aplicat local. În cazul utilizării pe perioada sarcinii ca şi metodă de combatere a greţurilor, au existat cazuri de pierdere a sarcinii, însă acestea nu au fost confirmate ca fiind cauzate de ghimbir. Nu sunt cunoscute efectele nici în cazul consumului în perioada alăptării, prin urmare consumul este mai bine să fie evitat.

Persoanele care suferă de afecţiuni ale sângelui ar trebui de asemenea să evite consumul de ghimbir, sau să consulte medicul, deoarece acesta are un efect anticoagulant şi există risc de sângerare.

Sursă foto: pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment