Ciuperca piciorului: simptome și tratament

ciuperca picioare

Ciuperca piciorului, o afecţiune comună

Ciuperca piciorului este o boală dermatologică destul de comună şi contagioasă, care poate cauza disconfort, dar care poate fi tratată şi poate fi prevenită de multe ori cu uşurinţă. După cum sugerează şi denumirea, micoza afectează pielea picioarelor, dar se poate extinde dacă nu sunt luate măsuri împotriva ei.

Simptome

Afecţiunea apare ca urmare a contractării ciupercii numite tinea pedis şi se manifestă prin mâncărimi în spaţiile dintre degete, unde pielea se poate înroşi şi crăpa, îngălbenirea şi îngroşarea unghiilor. În cazurile mai grave, pielea se poate usca şi pot apărea băşici cu lichid care pot fi incomode în timpul mersului.

Afecţiunea este caracteristică picioarelor, însă în urma scărpinatului se poate extinde şi în alte părţi ale corpului, mai ales la nivelul mâinilor. Fiind contagioasă, ciuperca poate fi contractată în zonele cu umiditate crescută în care oamenii umblă desculţi, precum piscinele, băile şi vestiarele comune. Transmiterea se poate face şi prin schimbul de încălţăminte de la o persoană la alta, sau prin împrumutarea ustensilelor de igienă precum unghiere, forfecuţe sau pile.Totodată, dezvoltarea micozei este favorizată de purtarea unor pantofi ce nu permit pielii să respire, situaţie în care picioarele transpiră şi crează un mediu umed, propice dezvoltării fungilor şi bacteriilor.

ciuperca picioareTratament pentru ciuperca piciorului

Pentru a stabili diagnosticul este necesară prezentarea la medic, iar tratamentul constă în medicamente antifungice locale, în combinaţie cu igienizarea zonei afectate şi purtarea unor pantofi ce permit aerisirea picioarelor. Medicamentele cutanate sunt disponibile şi fără reţetă, însă recomandat este să confirmaţi întâi diagnosticul. În cazul în care ciuperca nu este tratată corespunzător ea poate reapărea sau poate evolua într-o formă mai gravă, situaţie în care se pot prescrie antifungice orale.

 Tratament naturist

Există şi tratamente naturiste ce pot fi folosite pentru a combate ciuperca piciorului, precum uleiul esenţial de arbore de ceai, care poate fi adăugat în apa sau poate fi folosit împreună cu un ulei hidratant, precum cel de măsline pentru a masa picioarele. Uleiul de arbore de ceai are proprietăţi antibacteriene şi antifungice, iar folosirea acestuia de două ori pe zi timp de o săptămână vă poate scăpa de micoză.

Aplicarea de iaurt în zona afectată poate de asemenea ajuta în combaterea micozei, deoarece bacteriile din iaurt ajută la restabilirea echilibrului bacterian al pielii şi împiecă înmulţirea ciupercii responsabile de declanşarea bolii.

Prevenirea bolii

Pentru a preveni infectarea, sau reapariţia ciupercii trebuie să purtaţi încălţăminte răcoroasă, căci boala este mai frecventă în timpul verii, să purtaţi şosete de bumbac şi nu din materiale sintetice, să evitaţi mersul desculţ în zone publice aglomerate, să nu purtaţi încălţămintea altor persoane şi să nu o împrumutaţi pe a voastră, precum şi să menţineţi o igienă riguroasă a picioarelor.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment