Ciroza hepatică – Simptome și tratament

Ciroza hepatică – Simptome și tratament

Ciroza hepatică este o boală care apare atunci când în țesutul hepatic se dezvoltă fibroza, astfel țesutul fibrotic înlocuiește țesutul hepatic sănătos și îl împiedică să funcționeze normal. Ciroza hepatică apare după mulți ani de inflamare a țesutului hepatic.

Simptome ciroză hepatică:

Din păcate, pentru unele persoane, simptomele nu se manifestă decât în momentul critic al bolii, când este deja mult prea avansată. Simptomele cirozei și ale complicațiilor acesteia includ:

– edemele membrelor inferioare (umflarea picioarelor) și lichid ascitic (lichid acumulat în abdomen)

– oboseală

– icter (colorarea în galben a tegumentelor și sclerelor)

– prurit generalizat (mâncărimi)

– sângerări nazale (epistaxis)

– palme marmorate (palme de culoarea roșie marmorate) – eritroză palmară

– învinețirea la traumatisme minore

– scăderea în greutate și slăbirea musculaturii

– dureri abdominale

– infecții frecvente

– confuzie.

Tratament ciroză hepatică:

Deteriorarea hepatică deja instalată nu se mai poate trata, însă există tratament pentru prevenirea deteriorării hepatice. În primă fază, după ce pacientul a fost diagnosticat cu ciroză hepatică, se recomandă încetarea consumului de alcool, se evită medicamentele precum ibuprofenul și se adoptă un regim alimentar strict și fără sare.

Tratamentul final poate presupune un transplat de ficat, dacă se găsește un donator compatibil. Bolnavilor li se mai recomandă diuretice, pentru a scăpa de surplusul de apă din corp, cefotaxima, în cazul în care se dezvoltă vreo infecție.

Ciroza hepatică este o boală fatală, motiv pentru care îți recomandăm cel puțin o dată pe an să-ți faci analizele de rutină pentru a fi descoperită la timp.

De reținut! Nu uita să te protejezi de fiecare dată când ai un contact intim cu cineva și dacă ai posibilitatea, vaccinează-te împotriva virușilor hepatici A , B, C pentru că pot deveni fatali.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment