Ciorbă de burtă moldovenească – Cum se face o ciorbă bună de burtă

Ciorbă de burtă moldovenească – Cum se face o ciorbă bună de burtă

Știu că există mai multe feluri de a găti ciorbă de burtă, însă eu sunt fan no 1 pentru ciorba gătită de tatăl meu. Dacă aveți alte sugestii, simțiți-vă liberi să comentați la articol.

Ingrediente:

– 3-4 kilograme de burtă de vită sau vițel
– 1 os de vită  (aprox. 600-800 de g, fără carne)
– 1 lingura rasă de boabe de piper
– 4 foi de dafin
– 2 morcovi
– 2 linguri de ulei
– 1 căpățână de usturoi
– 8 gălbenușuri
– 500 de grame de smântână

– sare, piper și oțet (pentru dres ciorba)

Mod de preparare:

Ciorba de burtă este mult mai ușor de gătit acum, pentru că aveți la îndemână burta deja curățată, uneori și prefiartă în magazine. Burta cumpărată din magazin, chiar dacă este curățată vă recomand să o lăsați în apă rece (de preferat in frigider) cu o lingură de bicarbonat de sodiu timp de 2-3 ore. Dacă ai burtă proaspătă freac-o cu sare grunjoasă, clătește-o cu apă rece de mai multe ori, apoi o poți lăsa este noapte în frigider.

Burta se taie în bucăți cât palma de mari și se pune la fiert cu osul de vită, boabe de piper și frunze de dafin, și o lingură de sare. Se recomandă să folosiți o oală mare, pentru că are nevoie de foarte mult lichid pentru fierbere, dat fiind faptul că într-o oală sub presiune fierbe cel puțin 2 ore.

După ce a fiert se strecoară zeama care se păstrează de altfel, și restul ingredientelor folosite se pun deoparte. Când burta s-a mai răcorit se taie fideluță și se pun peste zeama care este adusă iar la fierbere.

Morcovii se curăță, se spală și se dau pe răzătoare, se călesc în 2 linguri de ulei și se pun în ciorbă. Se mai lasă la fiert aproximativ 3-4 minute, după care se prepară mujdeiul.

Usturoiul se curăță și se toacă foarte fin, se amestecă cu câteva linguri de apă rece și se toarnă în ciorbă. Între timp se amestecă smântâna cu gălbenușurile de ou, se diluează cu puțină zeamă de ciorbă și se adaugă în ciorbă.

Ciorba se drege cu oțet și piper negru după gustul fiecăruia. Se poate servi cu un ardei iute.

Poftă bună!

Cosmina Tudosă

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment