Cele mai frecvente boli cu transmitere la femei

Boli cu transmitere

Educația și lipsa unor informații de bun-simț fac ca aceste boli cu transmitere să devină din ce în ce mai frecvente și cu repercursiuni mai grave. În mod normal, ph-ul femeilor este acid și împiedică înmulțirea bacteriilor, fiind astfel o barieră importantă împotriva infecțiilor. Cu toate aceste, există momente când bariera naturală este depășită, iar zona intimă a femeilor poate fi colonizată mai ușor de ciuperci și germeni.
Aceste modificări apar de regulă în perioadele de stres, răceli sau gripe, când organismul este slăbit din punct de vedere al imunității. De cele mai multe ori, bolile cu transmitere apar din cauza unor mici leziuni ale mucoasei sau prin diferite fluide patologice.

Iată care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere la femei:

1. Cistită și uretrită recurentă:
Uretrita este o infectie bacteriană a uretrei, fiind o patologie des întâlnită la femei. În general, uretritele sunt clasificate ca fiind non-gonococice (nespecifice) sau gonococice. Cistita descrie inflamația vezicii urinare putând să apară în continuarea uretritei, de cele mai multe ori din cauza migrației germenilor către vezică.
Simptomele sunt similare atât în cazul cistitei, cât și uretritei: urinări dese și însoțite de dureri sau usturimi. De asemenea, un alt simptom important este cantitatea de urină, care poate fi foarte mică.
Atât cistita, cât și uretrita se transmit prin contact intim, femeile având 50% șanse de a se infecta de la un bărbat purtător.

Boli cu transmitereCe microoganisme provoacă uretrita?
– Infecția E. coli (Escherichia coli)
– Chlamydia trachomatis: este infecția care duce la sterilitate din cauza inflamației regiunii pelviene și al cervixului.
– Mycoplasma homini, Ureaplasma urealyticum și Herpes simplex sunt numai câțiva germeni care pot provoca uretrita și cistita.

Tratamentul acestor afecțiuni este simplu, însă necesită vizita la medic pentru a stabili sensibilitatea germenilor la antibioticele implicate.

2. Tricomoniaza:
Apare frecvent la femeid din cauza modificării ph-ului din acid în bazic. Această afecțiune se manifestă de obicei prin senzație permanentă de usturime, mâncărime, însoțită de o scurgere semivâscoasă, de culoare galben-verzuie. În cazul în care femeie este însărcinată la momentul infectării, există riscul de naștere prematură.
Tricomoniaza în cazul bărbaților este asimptomatică, de aceea de multe ori, afecțiunea trece neobservată.
Tratamentul pe bază de antibiotice, precum metronidazol și tinidazol se recomandă în cazul ambilor parteneri.

3. Candidoza:
Este o ciupercă prezentă în mod obișnuit în floră, iar în condiții obișnuite nu determină apariție unei infecții. Atunci când flora se modifică (de exemplu, când femeia urmează un tratament pe bază de antibiotice), această ciupercă se poate transforma într-o infecție. Un alt aspect important este acela că există femei care sunt predispuse să dezvolte această infecție pe parcursul vieții.
Simptomele candidozei includ senzațiile de mâncărime, dureri și arsuri, iritații și o scurgere albicioasă. Bărbații care au candidoză prezintă foarte rar simptome, fiind de cele mai multe ori purtători.

4. Gonoreea:
Este o infecție cu Neisseria gonorrhoeae, iar simptomele sunt de cele mai multe ori ușoare. Există posibilitatea ca majoritatea femeilor să nu prezinte simptome sau cel mult să pară o banală infecție urinară. Totuși semnele inițiale ale acestei afecțiuni sunt durerile și senzațiile de arsură la urinat, temperatură, durere în gât (dacă gonoreea s-a instalat în gât), secreție abundentă și sângerări între menstruații.
Tratamentul acestei afecțiuni este bazat pe antibiotice în cazul ambilor parteneri.

5. HPV:
HPV sau condiloamele apar sub forma unor buchete la nivel vulvar sau cervixului. Rareori pot apărea și la nivel bucal. Condiloamele se prezintă sub forma unor excrescențe conopidifomrme de culoare rozalie și pot crește în dimensiune în timp. Nu sunt dureroase, însă există studii conform cărora s-a demonstrat o legătură între infecția cu HPV și cancerul cervical (în mod deosebit subtipurile 16 și 18). Se recomandă testul Papanicolau cel puțin o dată pe an, iar tratamentul constă în îndepărtarea acestora cu laserul sau prin crioterapie. De asemenea, se mai poate administra pedofilină (o soluție antimicotică aplicată pe zona afectată).

Tips: Medicii ginecologi recomandă femeilor care observă că au scurgeri cu un aspect diferit, culoare, miros sau orice fel de durere, să apeleze la un consult și analize de specialitate. Infecțiile în zona intimă pot determina apariția unor probleme serioase de sănătate, cum ar fi infertilitatea și nu numai.

Sursă foto: huffingtonpost.co.uk

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment