Ce trebuie să faci ca să te transformi din angajat în șef?

Pentru că suntem aproape de final de an, nu puțini sunt aceia care încep să se gândească la noile rezoluții pentru anul 2020. Poate că te-ai plictisit deja de locul tău de muncă, poate că efectiv nu-ți găsești locul sau pur și simplu simți că e momentul să riști. Așadar, la ce idei de afaceri te-ai gândit? Sau cum să începi o viață nouă, cel puțin din punct de vedere profesional?

Ca să te apuci de o afacere nouă trebuie să-ți răspunzi la câteva întrebări înainte:

1. La ce sunt bun/ă?

Ești o persoană creativă sau rațională? Dacă nu știi unde te încadrezi, ar trebui să-ți răspunzi la alte două întrebări: Ce înțelegi mai bine? Emoțiile sau cifrele? Emoțiile au o strânsă legătură cu creativitatea, rațiunea e folosită mai bine de oameni pragmatici.
E important să te cunoști ca să știi la ce ești sau poți fi bun/ă.
Poți fi foarte bun/ă la scris sau la desen (asta înseamnă partea de comunicare sau creativitate), poți fi foarte bun/ă la cifre, fie că le folosești în programare, fie în contabilitate (asta înseamnă că ești mai degrabă rațional decât creativ).
După ce ai stabilit ce ți-ar plăcea să faci, căci despre asta este vorba, până la urmă, e momentul să-ți faci un plan. Degeaba ai o mie de idei de afaceri, dacă nu faci un plan.
E ușor să spui despre alții că fac o mulțime de bani sau că au prins peștișorul de aur, însă alții au muncit pentru afacerea lor. Au făcut un plan înainte, au identificat oportunitățile și lipsurile celor existenți deja pe piață, au venit cu ceva nou și s-au ținut de treabă.
Așa că urmează a doua întrebare.

2. Ce aș putea face eu în plus față de alții?

Nu de puține ori am întâlnit oameni care au spus că nu mai există idei noi. Inovatoare. Adevărul e că nu trebuie să reinventezi roata, ci trebuie doar să vii cu ceva în plus. Și îți dau un exemplu banal: toată lumea vinde haine. Sau multă lume vinde haine, însă câți dintre aceștia s-au gândit la șorțuri de bucătărie, de exemplu? Sau uniforme, costume medicale sau de pază?

Câte șorțuri pot să vând? Parcă nu sunt suficiente, nu? Dar încearcă să afli câte restaurante există în România, câte tarabe și câte rulote sunt în această industrie, apoi identifică nevoile lor și fă tot posibilul să le acoperi. Altfel și mai bine decât alții. Pentru că da, întotdeauna e loc de mai bine și acesta este principiul pe care ar trebui să meargă fiecare antreprenor.

Sigur, asta nu înseamnă că tu, cel care citești acum acest articol trebuie să te apuci să vinzi șorțuri. Nu de alta, dar poate mai sunt încă 100 care gândesc la fel ca tine și au senzația că le-am dat cel mai mare pont. Ceea ce poți face începând de acum este să-ți deschizi mintea și sufletul ca să poți vedea oportunitățile.

Ce trebuie să faci ca să te transformi din angajat în șef?

Începe să gândești ca un șef și încetează să mai fii un angajat. Știi, când ești angajat e ușor să execuți tot ce spune șeful, dar și mai ușor este să-l judeci pe ăla care parcă nu face nimic toată ziua. Șeful, adică. Munca în sine pare grea, însă să gândești și să iei deciziile corecte este o responsabilitate și mai mare. Nu crezi?

Leave Your Comment