Ce se întâmplă dacă nu dormi?

Tu știi cât dormi în medie pe noapte? Un studiu recent a dezvăluit că, în decursul a 80 de ani, durata acordată somnului a scăzut de la 8 ore pe noapte la 6.8 ore. Odihna este unul dintre cei mai importanți aliați pe care îi avem în lupta către o viață sănătoasă. Pentru a ști care sunt simptomele lipsei de odihnă și urmările sale, am realizat o listă cu cele mai întâlnite:

1. Durerile de cap
Deși nu a fost descoperit încă vreun motiv științific, dar durerile de cap sunt conectate de lipsa odihnei. De peste 100 de ani a fost observată această conexiune, acest lucru ducând la un procent ridicat al oamenilor cu migrene cauzate de lipsa somnului.

2. Îngrășarea
Din cauza orelor insuficiente de somn, corpul tău va suferi un dezechilibru hormonal. Acesta va cauza creșterea poftei de mâncare, controlul asupra porțiilor de mâncare diminuându-se. Este o afirmație falsă cea conform căreia arderea caloriilor se face mai rapid atunci când nu dormi, decât atunci când ești treaz, dar obosit.

3. Apariția problemelor de vedere
Lipsa odihnei va duce la micșorarea acurateții vederii sau chiar și la dublacarea acesteia. În cazul în care ai stat treaz mai mult decât poate permite organismul, poți avea chiar și halucinații.

4. Infecțiile
Sistemul imunitar va reacționa repede în cazul în care îți privezi corpul de somn. Din cauza faptului că organismul tău este slăbit, nu va mai avea puterea să lupte cu infecțiile.

5. Provocarea accidentelor de mașină
Acesta este o urmare dramatică a lipsei de odihnă, însă se poate întâmpla. La acest final sunt predispuși mai mult poloții, medicii rezidenți și șoferii camioanelor. Din cauza oboselii excesive, încep să aibă probleme cu vedere, iar o secundă de neatenție îi poate costa o viață.

Ce-se-întâmplă-dacă-nu-dormi6. Micșorarea capacității de învățare
Un studiu efectuat pe un eșantion format din elevi de liceu a demonstrat că cei care întârziau la școală prezentau mari posibilități de a avea performanțe școlare mai scăzute. Lipsa odihnei nu este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale elevilor, ci și ale oamenilor maturi. În cazul acestora va scădea memoria de scurtă durată.

7. Reducerea puterii de concentrare
În cazul în care observi o reducere a puterii de concentrare, o distragere ridicată a atenției, în timpul unor activități precum ascultarea muzicii sau cititul, ar fi bine să acorzi mai multă atenție programului de somn.

8. Micșorarea eficienței vaccinurilor
Vaccinurile sunt folosite în cazul în care se dorește combaterea unui virus anume. Acestea formează anticorpi, însă puse în situația în care corpul tău este obosit și sistemul imunitar slăbit, nu vor reuși să funcțiuneze în parametri normali.

9. Incoerența
Un studiu recent a demonstrat că persoanele private de odihnă au probleme când vine vorba de coerența în vorbire. Acestea vor folosi repetiții și clișee, ducând la discursuri monotone și incoerente.

10. Cancerul
Având în vedere că mărirea tensiunii arteriale și slăbirea sistemului imunitar sunt cauze ale lipsei de odihnă, este posibilă și dezvoltarea celulelor canceroase. Cercetări recente au demonstrat că persoanele care își privează corpul de odihnă, pot dezvolta cancer de colon sau mamar.

 

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment