Ce să faci când ai un blocaj creativ la muncă

Creativitatea nu este un izvor nelimitat la care avem acces la orice oră. Creativitatea se stimulează și are nevoie de liniște.
De câte ori nu ți s-a întâmplat să fii la birou, dar să nu-ți vină nicio idee? Sau hai să întreb altfel: de câte ori nu ți-au venit cele mai bune idei de acasă și nu de la birou? Te-ai întrebat și care este motivul? Uneori pot apărea factorii externi care te împiedică să vezi lucrurile dincolo de marginile cutiei („think outside the box”).
Știi colegul acela care intră peste tine în birou în cel mai nepotrivit moment posibil? Sau momentele acelea când te cuprinde anxietatea și un sentiment de vinovăție că nu-ți vine ideea aceea genială? Nu e cazul să te resemnezi. Chiar celebrul Pablo Picasso spunea că toți ne naștem artiști, însă problema este cum facem să rămânem artiști toată viața. Așa că un lucru este sigur: orientează-te către soluții, dă-ți timp și în niciun caz nu te resemna.

Iată ce să faci când ai un blocaj creativ la muncă:

1. Fă o plimbare

Nu-ți imagina că te va lovi creativitatea stând între 4 pereți întotdeauna. Se spune că atunci când un lucru nu funcționează bine, trebuie să schimbi modul în care faci lucrul respectiv. Așa că poți face o plimbare atunci când simți că te-ai blocat. Steve Jobs sau Henry Ford făceau asta atunci când nu-și mai găseau inspirația. O plimbare scurtă sau pur și simplu o pauză te poate ajuta să amplifici creativitatea. Du-te în parc și stai pe o bancă sau până la magazin. Nu știi niciodată ce sau cine te poate inspira.

2. Ascultă muzică la căști

Ai două motive să faci asta: În primul rând muzica preferată îți va aduce o stare de bine pentru că vei avea un exces de dopamină și endorfină, iar în al doilea rând, căștile nu-ți permit să fii distras de lucrurile sau oamenii din jurul tău. Lucru esențial, de altfel.

3. Meditează

Oamenii creativi au aproape întotdeauna cafeaua în mână și viciul acela pe care eu nu-l încurajez. Nu pentru că sunt oameni vicioși, cât mai degrabă pentru că au nevoie de momentele lor de liniște. Liniștea permite să scoți creativitatea la iveală. Așa că atunci când ai un blocaj creativ la birou, du-te singur la o țigară sau undeva unde îți poți bea cafeaua în liniște.

4. Antrenează-te în fiecare secundă

Când te gândești la oamenii creativi, probabil îți vin în minte pictorii sau geniile muzicale, însă adevărul e că nu se rezumă totul numai la talentele cu care te naști. Creativitatea este o calitate pe care o poți dezvolta în fiecare zi. Așa că întreabă-te tot timpul cum ai putea să faci un lucru diferit? Și mai cum? Și colegul cum l-ar fi făcut?

Nu e ușor să ai o astfel de carieră, însă într-adevăr e frumos. Orice angajator trebuie să știe că un om creativ are nevoie de timp, liniște și libertate.

Leave Your Comment