Ce înseamnă deshidratarea discurilor intervertebrale

osteocondroza la coloana

Deshidratarea discurilor intervertebrale sau osteocondroza este un proces degenerativ, care are loc la nivelul articulațiilor, discurilor intervertebrale și ligamentelor coloanei vertebrale. Această afecțiune are loc progresiv și apare din cauza schimbului de substanțe la acest nivel.

Discurile intervertebrale au o structură moale, compresibilă și separă cele 33 de vertebre. Rolul discurilor este unul simplu: acestea absorb șocurile la nivelul coloanei și îi permit acesteia să se îndoaie și să se răsucească.
Osteocondroza se poate instala la orice nivel al coloanei, însă cu precădere la regiunea lombară și partea inferioară a gâtului, adică regiunea cervicală.

Cum apare deshidratarea discurilor intervertebrale?

Întâi se pierde lichid la nivelul discurilor intervertebrale, ceea ce duce la o amortizare a șocurilor scăzută, devenind astfel mai puțin flexibile. În jurul unui disc intervertebral se găsesc nervi și vase sanguine și orice afectare a acestora provoacă dureri de spate. În primă fază, deshidratarea începe cu zona centrală a discului, apoi se răspândește asupra inelului, care favorizează apariția fisurilor. Ieșirea în afară a conținutului unui disc, protuzionarea, se numește hernie de disc.

De cele mai multe ori, aceste modificări apar la persoanele care au activități fizice solicitante, precum sportul cu greutăți, la persoanele obeze și la fumători. Specialiștii susțin că osteocondroza apare din cauza unui stil de viață haotic, stres, poziție greșită la birou, alimentație haotică sau chiar sedentarism. Pe scaun nu se recomandă să stai mai mult de două ore fără să te ridici și să faci puțină mișcare.

Ce trebuie să faci când ai dureri de spate?

La cea mai mică senzație de durere trebuie să consulți un medic neurolog, care îți va recomanda o listă de investigații pentru a stabili un diagnostic corect. De asemenea, este interzisă terapia manuală înainte de a avea un diagnostic concret.

osteocondroza la coloanaCum se pune diagnosticul corect în cazul deshidratării discurilor intervertebrale?

Se recomandă examenul radiologic și dacă este necesară investigarea unui anumit disc se recomandă Tomografia Computerizată și doar în cazuri foarte dificile RMN-ul.

Cum eviți deshidratarea discurilor?

1. Alege un regim bogat în calciu, magneziu, mangan, vitamina A, C, D și fosfor.

2. Mergi frecvent la înot (este considerat sportul ideal pentru coloana vertebrală) și evită sporturile care îți solicită coloana, precum tenisul, fotbalul, săriturile și badmintonul.

3. Adoptă o poziție corectă atât la birou, cât și atunci când mergi (trebuie să menții coloana dreaptă).

4. Scapă de burtă pentru că pune presiune asupra coloanei.

5. Evită țigările, băuturile alcoolice și alimentele picante în exces.

Ce tratament trebuie să urmezi când ai discurile intervertebrale deshidrate?

După stabilirea diagnosticului clinic, medicul va alege cea mai bună metodă de tratament, care poate fi medicamentoasă sau pe bază de fizioterapie, terapie manuală sau băi terapeutice.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment