Ce înseamnă cacofonia – Cum poate fi evitată și exemple concrete

Ce înseamnă cacofonia – Cum poate fi evitată și exemple concrete

Disonanța sau noțiunea de cacofonie se folosește în lingvistică, dar și în muzică pentru a denumi orice fel de asociații neplăcute de sunete. O serie de autori, precum George Pruteanu, Ion Coja, Andrei Pleșu, Gligor Gruiță ș.a au criticat astfel de tendințe.

Într-o exprimare îngrijită și corectă, cacofoniile pot fi evitate prin înlocuirea cu sinonime, schimbarea topicii sau prin intercalarea unor cuvinte care pot despărți silabele cacofonice, însă de cele mai multe ori, vorbitorii înlocuiesc prepoziția ca” cu sensul de „în calitate de”. ( ca cu este o cacofonie). Locuțiunea ca și are alt sens, și anume comparativ, ceea ce înseamnă că înlocuirea este o greșeală propriu-zisă.

Virgula salvatoare: o virgulă între două cuvinte care formează cacofonia nu salvează situația în sine.

Evitarea cacofoniei se face cu ajutorul unor părți de vorbire, cum ar fi: decât, drept, faptul că, întrucât (înlocuind astfel pentru că), reformulând enunțul sau prin articole proclitice.

Exemple de cacofonie:

Analiză economică care nu se bazează pe realitate. (analiză economică fără să se bazeze pe realitate.)

Oră de chimie la laborator  (în laborator)

Pentru că caut (pentru că eu caut)

Cu rugămintea ( vă rog)

Cu timpul a înțeles (în timp)

Ca consilier are drepturi (în calitate de consilier are drepturi).

Copilului lui Luca

Adresa sa s-a schimbat (adresa lui este schimbată)

Cuvântul cacofonie este format din două cuvinte grecești kakos, care înseamnă rău, prost, urât și phone – sunet/voce. Cele mai frecvente cacofonii sunt fără îndoială, alăturările de sunete că/ca, ca/că, ca/ca, ca/cu, însă cacofonie se numește și alăturarea de sunete precum la-uri, ma-uri, sa-uri, ta-uri.

Regretatul Gheorghe Pruteanu, spunea că acele combinații de sunete precum „ca cineva” nu sunt cacofonii și le putem considera umor lingvistic. Eu am învățat că pot fi considerate cacofonii, însă până acolo, există cacofonii grave, precum dacă cauți.

Care sunt cacofoniile acceptate în România?

Ion Luca Caragiale

Biserica Catolică

Epoca Capitalistă (există și în spaniolă época capitalista)

Tactica cavaleriei.

Cacofonie

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment