Ce faci dacă te-a mușcat un câine

Există o prejudecată că mușcătura de câine nu reprezintă un pericol atât de mare dacă acesta nu este turbat, însă medicii avertizează că mușcătura de câine este periculoasă pentru sănătatea noastră, fie că este vorba despre unul de pe stradă, fie din propria curte.

Deși câinii sunt considerați ca fiind cele mai apropiate animale de om, uneori se poate întâmpla ca aceștia să muște, fie pentru a se apăra, fie chiar și din joacă. În afară de turbare sau rabia, câinele poate avea numeroase bacterii periculoase pentru om, cum ar fi tetanos, E. Coli, Klebsiella, Proteus și multe altele.

Imaginează-ți că un câine adulmecă totul cu botul, ating cu limba ce nu te aștepți, ba mai mult decât atât, folosesc limba pe post de hârtie igienică, atât pentru uzul lor personal, cât și pentru alți câini.

Faptul că însuși câinele nu se infectează, asta nu înseamnă că se va întâmpla același lucru și pentru om. Câinii au anumite imunități, care nouă ne lipsesc. Încă de la apariția câinilor, aceștia își vindecau rănile lingându-le, tocmai datorită proprietăților antibacteriene ale salivei animalului și imunitatea acestora care funcționează doar în cazul lor.

ce-faci-daca-te-a-muscat-un-caineDacă ai fost mușcat de un câine, cu atât mai mult dacă victima este un copil, se recomandă măsuri imediate și prezentarea victimei de urgență la spital pentru că există riscul de a contracta rabia.

Atunci când există o certitudine că patrupedul nu este turbat, victimei nu i se va aplica vaccinul împotriva rabiei. Zona afectată trebuie curățată imediat cu apă și săpun, iar rana se acoperă cu un tifon imbibat în dezinfectant.

În cazul câinilor de companie, vaccinarea acestora este obligatorie încă de la început pentru a elimina problemele care pot apărea pe parcurs.

Vaccinul unui câine este rezolvarea preventivă, atât pentru posesor, cât și pentru alte persoane care pot intra în contact cu câinele. Medicii avertizează totuși să nu tratați situația superficial, chiar dacă animalul dumneavoastră a fost vaccinat, deoarece încă există riscul să prezinte bacterii instalate în gura câinelui.

Dacă rana nu este prea adâncă, poate fi dezinfectată, în caz contrar, trebuie să vizitați medicul pentru a preveni o posibilă infecție și eventual pentru a coase rana.

Specialiștii în dresaj susțin că un câine devine agresiv atunci când este provocat, de aceea e mai bine să nu acordați atenție unui câine străin. De asemenea, chiar și propriul câine se poate simți provocat, dacă se acționează brutal asupra lui sau asupra vasului cu mâncare în timp ce acesta mănâncă.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

1 Comment

  1. Reply
    Ernest

    De fapt nu am un comentariu propriu-zis ci mai degrabă o întrebare. Ce injecție se face unei persoane mușcată de un câine?
    Mulțumesc.

Leave Your Comment