Ce facem dacă ne îmbolnăvim cu toții de coronavirus? Mergem în străinătate? Mă scuzați, dar e ocupat și acolo.

„Ce facem dacă izbucnește un incediu și sunt mulți români care au nevoie de îngrijire? Îi trimitem în străinate.”
Asta răspundea Ministrul Sănătății după episodul Colectiv. Ai văzut documentarul? Ai nevoie de ficat zdravăn, de nervi de oțel și de multă responsabilitate. Nu s-a schimbat nimic de atunci.

Acum, permite-mi să întreb asta:

Ce facem dacă ne îmbolnăvim cu toții de coronavirus? Crezi că ne trimite cineva în străinătate, când nici alții nu o duc mai bine? Nu. Ce facem dacă ne îmbolnăvim medicii? Cine va avea grijă de noi? Bătrânii care pun gura pe aceeași linguriță la împărtășanie? Sau cei care ard mititetii în parcuri, că deh! S-au plictisit în casă! Li se atrofiază piciorușele dacă stau pe canapeluță. Să facă maneliștii un cântecel pe înțelesul lor despre covid-19. Poate așa înțeleg. Coronavirus, boss!
Responsabilitatea e un cuvânt pe care mulți dintre români nu-l cunosc. Și pentru asta vor plăti medicii și noi, ăștia care stăm în casă.
Ai văzut Colectiv? Ai avut sânge rece să vezi cum colcăiau viermii pe pacienți? Acesta este sistemul sanitar din România. Mori cu zile. Medici buni printre oameni care nu mai sunt oameni. Pentru că totul se rezumă la bani. Pentru că totul s-a rezumat la bani. Până când? O să vină ziua aceea când banii nu vor mai conta. E aproape. Când nu vom mai avea cui să dăm șpagă în spital. Când nu va mai avea cine să primească bani în spital. Spitalul din Suceava s-a închis. Ce vor face oamenii aceia de acolo? Unde se vor duce? Sunt în carantină toți. Informațiile care circulă despre ce se întâmplă acum prin spitale sunt înfiorătoare. Vreau să cred că nu sunt adevărate.

„Mai multe surse din spital spun că ieri erau infectați cel puțin 18 doctori de pe secțiile de infecțioase, pneumologie, ortopedie, urologie și cardiologie, dar și 8 asistente medicale. Oficial, într-un comunicat citat de @Libertatea, instituția spune că i-a internat și i-a sfătuit să stea acasă pe cei infectați, dar neoficial angajații spun că unii dintre ei sunt, de fapt, la muncă.”Sursa

Nu mai contează că ne-am culcat pe-o ureche până acum. Nu mai contează că oamenii buni din sistem au fost dărâmați rapid. E greu să reziști printre hiene când vrei să faci cu adevărat CEVA. Ți se scurge până și ultima picătură de energie.

Stai în casă! Nu sufoca sistemul medical. NU VOR FACE FAȚĂ! Nu vei face față! Nu ne putem interna toți. Și medicii sunt oameni. Și ei se expun riscurilor. Și ei au familii. Respectă-i! Stai în casă! Avem nevoie de puțin pentru a supraviețui o perioadă atât de scurtă de timp! Da, știu. Avem rate, avem datorii, avem copii de crescut. Stai în casă! Ne putem redresa după o lună, dacă acționăm ACUM, nu peste o lună! Cu cât amâni mai mult asta, cu atât mai greu ne va fi tuturor.

Rămâi tu fără bani, rămân și eu. Dacă dăm faliment cu toții, înseamnă falimentul României. Fără pensii pentru bătrâni, fără alocații pentru copii. Și atunci, încotro o vom apuca? Sună-ți bunicii și spune-le să stea în casă. Pentru binele tuturor. Ascultă de ceea ce spun autoritățile. Acoperă-ți nasul și gura când strănuți. Îi protejezi pe cei dragi, astfel. Ne protejezi pe toți. Spală-te pe mâini. Cât poți de des. Nu-ți atinge ochii, nasul și gura. Intră direct la duș imediat cum ai ajuns acasă, spală hainele cu dezinfectant sau la temperatură înaltă. Șterge încălțămintea cu clor sau lasă-i afară la ușă. Cumpără-ți alimentele necesare pentru o săptămână. Nu avem nevoie de mult. Stai în casă. Ia-ți copiii în brațe, îmbrățișează-ți bărbatul, petrece-ți timp cu părinții. Dormi. Odihnește-te. Gătește ceva.

Azi mai avem timp să facem ceva, mâine e prea târziu. Închideți tot timp de două săptămâni, timp în care medicii au timp să facă teste. Stai în carantină, dacă asta ți s-a spus! Va fi greu. Va fi greu pentru că NU VREM SĂ ÎNȚELEGEM CU VORBĂ BUNĂ. 

Noi, toți, cei care respectăm totul cu strictețe, noi ce vină avem că unul sau altul este atât de NESĂBUIT să iasă afară? Nu ești Dumnezeu. Ți se poate întâmpla și ție! Vor plânge copii, părinți, frați și surori, dacă ți se întâmplă ceva. Nici măcar de ei nu-ți pasă? STAI ÎN CASĂ.

Vecinii mei au încins grătarele în weekend. Cu musafiri, copii și tot tacâmul. Cu oameni despre care nu știu cu cine au luat contact. S-au plictisit, probabil. N-aș fi avut curaj să fac asta. Să-mi expun fetița? Ce fel de mamă aș fi? Singurătatea e grea pentru mulți, bag de seamă. E greu să împarți 4 pereți cu nevasta sau cu soțul? Cu propriul tău copil? Cu proprii tăi părinți? E greu să stai în casă și să le reamintești celor dragi că-i iubești, nu?

Hai să vă fie RUȘINE! 

Leave Your Comment