Ce este și ce nu este fericirea?

fericirea

Dacă te-aș întreba acum dacă ești fericit, ce-ai spune? Este o întrebare la care nu ne gândim des pentru că avem o viață agitată și plină de evenimente, însă dacă nu ne întrebăm asta, nu vom ști ce este și ce nu este fericirea.

Desigur, fericirea este un amănunt special. Pentru fiecare dintre noi reprezintă altceva. Cu totul altceva. Unele persoane sunt fericite când au o situație financiară așa cum au visat, alte persoane sunt fericite atunci când sunt alături de oameni dragi, când își beau cafea dimineața, când călătoresc sau mănâncă un desert bun.
Există, oare, o definiție a fericirii? Există, oficial. Însă, dacă nu ar exista și fiecare dintre noi ar trebuie să o definim după bunul nostru plac, tu ce ai spune despre fericire?

Ce este fericirea?

Fericirea este o stare mentală bună, caracterizată fiind de sentimente și emoții pozitive. Emoții ca bucuria și mulțumirea. Unele persoane reușesc să păstreze această stare o perioadă îndelungată, pe când altele nu reușesc asta.

Filosofi, biologi și mulți alți oameni, cu diferite abordări, au încercat să găsească răspunsuri concrete la întrebarea ”ce este fericirea?” și cum poate fi atinsă. Însă tot ce s-a putut descrie a fost că fericirea este o stare mentală de bine. Și este adevărat. Însă, care sunt motivele care ne pot duce către această stare de bine?

Unde găsești fericirea?

În cele mai mici detalii, în lucrurile simple de care ne lovim zi de zi, într-o îmbrățișare din partea unui prieten, într-o după-amiază caldă de primăvară, într-o carte bună și într-o cană cu cafea și lapte. În tot ceea ce ești și ce vrei să devii.

Pentru că da, fericirea o vei găsi la tine, în tine. În niciun caz acolo unde căutăm de obicei. În exterior. Tindem să căutăm oameni și ne așteptăm ca aceștia să ne facă fericiți, însă este greșit. Căutăm starea de bine în haine, mașini și evenimente, însă nu acolo o vom găsi.

Fericirea ne aparține, însă, de multe ori, suntem atât de distrași de ceea este în jurul nostru, încât nu o putem observa și căutăm într-o lume care pune accent pe orice, numai pe fericire nu.

Încearcă să faci mai des lucrurile care îți plac. Dacă te bucură fotografia, ieși în weekend și fă poze. Dacă zâmbești la o vitrină cu deserturi, mănâncă mai des dulce. Dacă îți face bine să stai singur, cu o carte și o cană cu ceai, petrece-ți serile astfel. Găsește acele momente care te bucură și fă-ți timp pentru ele. Acolo este fericirea.

Ce nu este fericirea?

Fericirea nu este în afara ta, în afara a ceea ce faci. Fericirea nu o vei găsi în ceilalți, indiferent că este vorba de familie, prieteni sau partener de viață. Ceilalți te vor ajuta, te vor completa, însă fericit te poți face doar tu. Chiar și în preajma lor.

Evită negativitatea. Dacă știi că ești o persoană ușor influențabilă, evită filmele triste, dramele. Fugi de poveștile triste, dar și de oamenii pesimiști, care văd doar partea tristă a lucrurilor. Acolo nu e fericire.

Indiferent de ce anume te face să ai acea stare mentală de bine, aceea este fericirea pentru tine.

Foto: Pixabay

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment