Ce efecte are consumul de soia asupra femeilor?

beneficii soia, efecte soia, soia pentru femei

Este soia benefică organismului?

Soia este un subiect controversat în industria alimentară. Există două tabere, pro şi contra, când vine vorba de consumul acesteia. Tabăra care afirmă cu tărie că soia face minuni când vine vorba de sănătate, şi tabăra care ne avertizează să reducem consumul, fiind un adevărat pericol pentru organismul nostru dacă nu o folosim cu precauţie. Însă, cine are  mai multă dreptate? Ce efect are soia, în special, pentru femei? Care sunt beneficiile şi dezavantajele?

Ce este soia?

Soia este o plantă leguminoasă, similară cu fasolea. Se găseşte în natură sub forma de păstaie, de un verde aprins, cu boabe pline de nutrienţi. Originară din Asia de Est, a ajuns să fie cel mai important şi folosit aliment din lume. În compoziţia boabelor de soia găsim în principal 40% proteine, vitaminele A, B1, B2, B6, K, magneziu, fier, fosfor, potasiu, calciu, glucide şi acizi graşi. Nu-i de mirare că soia este considerată una din cele mai hrănitoare alimente, asta desigur dacă nu este modificată genetic. În plus, boabele trebuie procesate, altfel, crude, ele sunt otrăvitoare.
În industria alimentară este folosită în producţia de lactate, carne, pâine şi în alimente fermentate precum tofu, natto, tempeh sau supa miso. Cei mai mulţi dintre noi consumăm cantităţi semnificative de soia fără măcar să ştim acest lucru.
Soia este folosită ca remediu şi aduce beneficii celor cu probleme de diabet, hipertensiuni, reumatism, obezitate sau hepatită. S-a demonstrat că ajută la scăderea colesterolului, menţine calciul în organism şi ne apără de problemele digestive.

beneficii soia, efecte soia, soia pentru femeiDe când s-a descoperit ce avantaje aduce soia organismului nostru, firmele de produse cosmetice nu au întârziat să cerceteze ce beneficii ar aduce uleiul de soia pielii noastre. Astfel, s-a constatat că soia conţine substanţe ce pot activa receptorii de estrogen şi ajută celulele pielii să producă colagen şi elastină. În plus, soia conţine proteine care opresc hiperpigmentarea pielii şi ajută la reducerea ridurilor. Hidratează delicat şi stimuleză regenerarea pielii, oferindu-i un aspect luminos şi catifelat. Ulterior, cercetatorii au demonstrat că soia pentru femei reprezintă un mare beneficiu, deoarece reduce riscul apariţiei cancerului mamar, reglează menstruaţia şi stopeaza simptomele menopauzei. Acest lucru se datorează izoflavoanelor, compuşi asemănători estrogenului, care se găsesc în compoziţia boabelor de soia şi au rolul de a activa sau inhiba receptorii de estrogen din organism, astfel, ajutând la echilibrarea hormonală. Însă, aici lucrurile iau o altă întorsătură, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, din contră, isoflavoanele, în cantităţi prea mari, pot peturba funcţionarea normală a organismului, fiind clasificate ca fiind disruptori endocrini sau hormonali. Unele studii au arătat că aceşti compuşi biologici pot provoca cancer mamar prin stimularea proliferării celulelor mamare. Cu toate acestea, nu s-a semnalat nicio situaţie în care consumul de soia a provocat apariţia cancerului, din contră, femeile japoneze, mari consumatoare de produse din soia, au dovedit că pot reduce apariţia unor tumori canceroase în anumite zone şi nu prezintă probleme de osteoporoză.

Femeile însărcinate sau care alăptează, ar trebui să evite orice produs din soia sau derivat din aceasta deoarece fitoestrogenii şi fitosterolii pot împiedica dezvoltarea normală a sistemului endocrin al bebeluşului. În urma unor studii, s-a constatat că fetele alăptate cu lapte de soia pot avea, în mod semnificativ, mai mult ţesut mamar, pot atinge pubertatea la o vârstă mai tânără şi pot avea ciclul mentrual prelungit şi mai dureros la maturitate. Aşadar, evitaţi pe cât posibil hrănirea bebeluşului cu formula de lapte din soia. Cu toate acestea, nu există destule dovezi consistente care să ateste că produsele din soia pot aduce efecte negative adulţilor.

Voi ce părere aveţi? Sunteţi consumatori de alimente din soia?

Sursă foto: www.wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment