Cireşele şi beneficiile lor pentru organism

cireşele

De ce sunt cireşele bune pentru sănătatea noastră

Cireşele fac parte din aceeaşi familie de fructe ca şi prunele, caisele sau piersicile. Omul obişnuieşte să cultive cireşi de mai bine de 2000 de ani, însă îi putem găsi crescuţi spontan şi într-un mediu sălbatic. Poate că nu ştiai, dar atunci când te căţărai în pomul vecinului pentru a savura un pumn de cireşe proaspăt coapte, te hrăneai cu un aliment minune, bogat în nutrienţi şi proprietăţi terapeutice. Află acum ce puternice sunt aceste fructe micuţe şi ce anume conţin mai exact.

Vitamine

O porţie de 100 de grame de cireşe conţine o multitudine de vitamine şi minerale care sunt necesare organismului nostru pentru o mai bună funcţionare, sănatate îndelungată şi stare de bine. Aşadar, acestea  conţin: vitamina C, vitamina A, complexul vitaminei B (B1, B2, PP şi B6) , vitamina K, E, precum şi calciu, fier, fosfor, magneziu, zinc şi potasiu. În plus conţin săruri minerale şi proteine. Suprinzător, nu-i aşa? Eu nu m-aş fi aşteptat la o asemenea explozie de compuşi hrănitori; chiar acum m-aş duce să-mi cumpăr cireşe.

Toate aceste vitamine ajută la sănătatea ochilor, a oaselor, la întărirea sistemului nervos şi imunitar, ajută la stabilizarea circulaţiei sângelui, nivelului de colesterol şi procesarea grăsimilor din corp.

cireşele, beneficii cireşe, antioxidanţi Antioxidanţi

Antioxidanţii sunt indispensabili pentru sănătatea celulelor noastre. Pentru a evita oxidarea lor (adică distrugerea lor) avem nevoie de alimente care să ajute la combaterea acestui proces şi inhibarea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Vestea bună este că cireşele sunt pline de astfle de nutrienţi. Betacarotenul, unul din cei mai cunoscuţi antioxidanţi puternici, îl putem găsi şi în aceste fructe. Astfel, consumul zilnic de cireşe ajută la lupta împotriva bolilor cronice. În plus, pe lângă faptul că reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, cel mai important lucru este că ne fereşte de cancer. Cu cât celulele noastre sunt mai sănătoase şi puternice, cu atât evităm mai mult acest tip de boală. Un alt mod prin care aceste fructe ajută organismul la inhibarea celulelor canceroase este prezenţa în compozitia lor a acidului elagic şi a polifenolilor, compuşi foarte importanţi, care previn dezvoltarea unor astfel de celule. În plus, antioxidanţii din aceste fructe ne menţin pielea tânără şi catifelată, iar speranţa de viaţă creşte.

O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Cireşele conţin hormoni şi compuşi naturali care au efecte benefice pentru activitatea noastră cerebrală. De exemplu, antocianinele, cunoscute pentru întărirea memoriei şi a concentrării, se găsesc în cantităţi importante în compoziţia acestor fructe. Tot aceste antocianine sunt un ajutor bine venit împotriva durerilor de cap, deoarece au efect antiinflamator. Pentru un rezultat mai rapid, striveşte câteva cireşe şi fă o pastă pe care o întinzi pe frunte sau în locurile dureroase pentru câteva minute, şi vei simţi cum te lasă durerea.

Un alt factor pentru care cireşele sunt bune pentru sănătatea noastră, atât psihică cât şi fizică, este că acestea sunt o sursă bună de melatonină (hormon natural cunoscut şi sub numele de „hormonul somnului”) care reglează ciclul de somn.

Cireşele sunt bine cunoscute pentru tratarea problemelor digestive şi renale. De asemenea,  nu numai fructele sunt benefice, ci şi codiţa acestora. Ceaiul din codiţe de cireşe este folosit pentru afecţiuni urinare, de gută sau reumatice.

Sunt un remediu bun pentru slăbit. Conţin puţine calorii (în jur de 60 de calorii la 100 grame) şi sunt foarte hidratante. Ajută la arderea grăsimilor şi la funcţionarea mai rapidă a metabolismului.

Acum că ai aflat cât de benefice şi uimitoare sunt cireşele, nu poţi să nu le mănânci acum cu şi mai multă plăcere. De abia aşteptăm să apară, nu?

Sursă poză: www.wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment