Ce alimente nu trebuie să consumi înainte de somn

alimente

Alimente de evitat înainte de somn

Dacă vrei să ai un somn liniştit şi adânc, trebuie să eviţi orice fel de aliment care îţi ţine corpul ocupat pe timpul nopţii. Cu toţii ştim că ceaiul negru, verde sau cafeaua îţi dau energie te vor ţine treaz. Consumate seara, înainte de somn, îţi pot provoca insomnie şi o noapte agitată. Doar dacă te aşteaptă o noapte albă, în care trebuie să termini la timp un proiect, este recomandat să bei un energizant pentru a reuşi să duci treaba la bun sfârşit. Însă pentru un somn sănătos, de cel puţin 7 ore, trebuie să ai grijă ce mănânci înainte de culcare pentru că există alimente care-ţi „fură” somnul. Iată de ce alimente trebuie să te fereşti înainte de somn:

1. Alimente care conţin tiramină

Tiramina este un amino acid care stimulează secreţia de dopamină. Ce însemană asta? Mai multă energie şi eliberare de adrenalină. Nu ai vrea să ai parte de aşa ceva chiar când ai pus capul pe pernă, nu? Brânzeturile, precum Parmezanul, produsele din soia, tofu, peştele murat şi iaurtul sunt doar câteva din alimentele care te pot ţine treaz în timpul nopţii. Aşadar evită să le mănânci cu vreo 2-3 ore înainte de somn.

nu manca inainte de somn2.Fructe şi legume acide

Asemenea mâncărurilor picante, alimentele acide ajută la arderea grăsimilor şi caloriilor. Însă, asta presupune consum de energie mare. Pentru un somn adânc şi fără dureri de stomac, sau tulburări de somn, evită să mănânci înainte de culcare, cu vreo 2 ore, fructe şi legume cu aciditate crescută. Chiar şi roşia pe care o consumăm des este acidă şi poate provoca o noapte agitată.

3. Mâncărurile iuţi
Uneori alimentele iuţi sunt benefice, însă înainte de culcare, evită să ai o masă copioasă care să conţină usturoi sau ardei iuţi din plin. Organismul foloseşte multă energie pentru a arde şi a digera această mâncare. Când dormi, digestia este încetinită, iar corpul trebuie să se relaxeze. Dacă tu îi dai înainte de somn mâncăruri greu de digerat, nu vei face nimic altceva decât să stai cu ochii în tavan, având somnul tulburat.

4. Dulciurile
Ciocolata şi orice ronţăială dulce nu trebuie mâncate înainte de somn. O cantitate crescută de zahăr sau carbohidraţi îţi vor da peste cap orele de somn. Nivelul de energie îţi va creşte odată cu circulaţia sângelui şi nu vei putea sta locului.

5. Alimente bogate în proteine
Carnea roşie de exemplu, trebuie să o mănânci cu 3-4 ore înainte de somn, deoarece alimentele bogate în proteine cer de la corp o cantitate mare de energie pentru a fi digerate. În astfel de cazuri, metabolismul este alert. Când dormi, pentru un somn liniştit, metabolismul trebuie să fie la un ritm încet.

Sursă foto: www.pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment