Câte calorii și ce vitamine conține porumbul?

porumb

Tu știi câte calorii și ce vitamine conține porumbul? Dacă îți place și îl consumi des, trebuie să afli aceste detalii importante despre el.

Totul despre porumb

Porumbul este una dintre cele mai cunoscute cereale din lume. Practic, acesta reprezintă sămânța unei plante din familia de iarbă, cultivată în nenumeroase zone ale lumii. Porumbul dulce și cel pentru popcorn sunt printre cele mai populare specii de porumb, fiind consumate în întreaga lume. Porumbul dulce este delicios fiert, utilizat în salate.

Făina de porumb se regăsește în foarte multe produse pe care le utilizăm. Mâncăm porumb mult mai des decât știm că o facem. Acesta este prezent în tortilla, mămăligă, prăjituri și în anumite sucuri ce conțin sirop de porumb. Acest tip de cereale sunt foarte bogate în vitamine, fibre, minerale și antioxidanți. De aceea este recomandat și consumat de oamenii care vor să aibă un regim de viață sănătos.

Deși noi cunoaștem porumbul ca fiind galben, acesta se regăsește și sub alte culori. Există porumb violet, albastru, alb și negru.

Informații nutriționale despre porumb. Câte calorii are porumbul?

În 100 grame de porumb, se regăsesc 3,4 grame de proteină, 21 grame de carbohidrați, 4,5 grame carbohidrați, 4,5 grame de zahăr, 2,4 grame de fibră și 1,5 grame de grăsime. Și apa se regăsește în porumb, în cantitate de 73%.

Carbohidrații din porumb

La fel ca celelalte cereale și porumbul este compus din carbohidrați. Amidonul este principalul carbohidrat și cuprinde aproximativ 30% din compoziția acestuia în stare uscată. Porumbul dulce este un soi de porumb sărac în amidon, dar cu o cantitate mai mare e zahăr. Deși este dulce și are zahăr, acesta nu este un aliment cu un conținut mare glicemic.

Fibrele

Cum am menționat în rândurile de mai sus, porumbul conține și fibre. O pungă de popcorn conține cam 16 grame de fibre. Interesant? Asta înseamnă cam 64% din doza zilnică recomandată. Fibrele aflate în porumb sunt insolubile precum hemiceluloza și celuloza.

Proteinele

Conținutul de proteine variază în funcție de soiul de porumb. Proteinele aflate în porumb sunt cele cu o calitate slabă deoarece le lipsesc niște aminoacizi esențiali. Proteinele Zein sunt des utilizate în producția de vopseluri, cerneluri și adezivi.

Vitaminele din porumb

Porumbul are un conținut suficient de vitamine și minerale. În funcție de tipul de porumb, cantitatea acestora poate varia. Popcornul pare să fie mai bogat în minerale, pe când porumbul dulce este mai bogat decât celălalt în vitamine.

Despre popcorn, numai de bine. Acesta conține Mangan, un oligoelement esențial care se regăsește în leguminoase, fructe și legume. Pe lângă mangan, în popcorn, se regăsește și fosor. Acesta joacă un rol foarte important în dezvoltarea țesuturilor corporale. Magneziu, Zinc și Cupru se regăsesc și ele în popcorn. Porumbul dulce defilează cu vitamine importante, precum acidul pantothenic care mai poartă numele de Vitamina B5, Folat, cunoscut sub numele de Vitamina B9 și Niacin, reprezentat de vitamina B3. Potasiul, un nutrient esențial pentru controlul tensiunii arteriale și buna funcționare a inimii se regăsește în porumbul dulce, în cantitate destul de mare. Dacă erai mare consumator de porumb, ți-am oferit câteva motive bune pentru care să nu renunți niciodată să mănânci acest aliment interesant.

Foto: Unsplash

Leave Your Comment