Cât de sănătos este glutenul pentru corpul tău?

Excluderea glutenului nu a fost niciodată un subiect de discuție popular în trecut. Însă acum este. Iată cât de sănătos este glutenul pentru corpul tău, potrivit specialiștilor!

Ar trebui sau nu să excluzi glutenul din alimentația ta?

În primul rând, glutenul este o proteină regăsită în grâu și are un scop important în alimentație. Glutenul dă pâinii structura sa. Gândește-te la gluten ca la un adeziv care ține împreună gustările preferate pe bază de grâu.

Există unii oameni care nu pot să mănânce gluten, dar procentul acestora este unul destul de mic. Aproximativ 1% din populație suferă de boala celiacă, adică undeva la 3 milioane de persoane. Boala celiacă este o tulburare autoimună, care împiedică organismul să proceseze glutenul. În același timp, aproximativ 6% din populație (până la 20 de milioane de persoane) prezintă o sensibilitate non-celiacă la gluten. Cu alte cuvinte, testele ies negativ pentru boala celiacă, dar oamenii au probleme digestive atunci când mănâncă gluten. Acesta este un fenomen destul de nou și nu a fost analizat foarte amănunțit până în prezent.

În cazul acestor oameni, trebuie eliminat cu siguranță glutenul. Dar în ceea ce-i privește pe ceilalți, lipsa de gluten din alimentație este doar un lucru care este la modă în prezent. Este posibil să pierzi niște substanțe nutritive valoroase. Acestea includ acidul folic, vitamina B și fierul.

Soluția? Poți încerca să consumi orice aliment cu un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că va exista un efect mult mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, poți apela la pâinea cu cereale integrale sau din făină integrală de grâu ca prim ingredient. Încearcă să renunți la biscuiții cu mult zahăr și la produsele de patiserie, mai ales dacă vrei să eviți lipsa de energie de după-amiază. Însă nu renunța de tot la gluten dacă nu suferi de boala celiacă. Nu există niciun motiv valid pentru care ar trebui să elimini acest ingredient din alimentația ta.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment