Cât de periculoasă poate fi radiografia în timpul sarcinii?

radiografia in timpul sarcinii

O mama sănătoasă înseamnă o sarcină sănătoasă, deci un bebeluș sănătos. Am auzit în stânga și în dreapta cum că radiografia în timpul sarcinii ar fi foarte periculoasă, că trebuie evitată și că indiferent de tipul ei, nu este deloc benefică și poate afecta serios fătul.

Se pare că din cauza conținutului de raze x, radiații electromagnetice ionizate, aceasta ar fi periculoasă, la fel ca orice altă activitate, produs sau aliment nociv pe care trebuie să-l eviți în timpul sarcinii.

Controverse sunt sute pe tema acestui subiect, însă ce spun medicii? Se pare că radiografia nu ar afecta atât de mult sarcina, ca orice activitatate cu un minim de risc, și aceasta poate prezenta probleme, însă totul se va face sub monitorizarea și recomandarea unui medic.

Medicii spun că radiografia trebuie făcută, chiar și în timpul unei sarcini, doar dacă mama prezintă probleme grave care trebuie verificate și analizate. Astfel că o mamă cu probleme de sănătate nu are cum să ducă o sarcină la bun sfârșit și să-i ofere bebelușului un mediu potrivit în care acesta să se dezvolte.

Nu toate radiografiile sunt la fel de periculoase

Radiografiile dentare, în niciun caz, nu afectează zona uterului și prin urmare, pot fi executate, mai ales dacă mama, are într-adevăr nevoie de aceasta. În timpul unei sarcini, mama pierde calciu și asta duce la probleme dentare grave. Deși nu se pot executa anestezii dentare sau alte lucrări, totuși este sănătos să afle dacă ceva grav se întâmplă în această zonă.

Radiografiile pentru picioare, brațe sau ceafă, la fel, nu afectează zona în care fătul se dezvoltă, și dacă sunt necesare, trebuie executate. Însă, trebuie să vă anunțați atât medicul ginecolog, cât și cel care vă execută radiografia.

Dacă este nevoie de radiografii în zona coloanei, rinichilor, abdomenului, ar fi bine să le evitați cât de mult puteți și să le faceți doar în caz de urgențe majore, pentru că, într-adevăr, aceste zone expun uterul și astfel razele x pot ajunge la bebeluș.

Cât de periculoasă este radiografia în timpul sarcinii?

Având în vedere că acestea conțin raze x și practice, te expun unor radiații, subiectul este foarte discutat, multe persoane evitând radiografiile tocmai din acest motiv. Se pare că situația nu stă chiar atât de grav. Colegiul American de Radiologie spune că o radiografie conține un minim de raze x, atât de mic încât nu se poate spune că organismul a fost afectat de radiații în urma unei astfel de proceduri, de multe ori necesară în diagnosticarea unei probleme de sănătate.

Prin urmare, dacă medical vă recomandă să executați o astfel de radiografie, mergeți fără teamă, pentru că nu există riscuri, doar beneficii. Beneficiul de a afla ce e întâmplă cu adevărat în corpul tău.

Chiar și însărcinată fiind, la recomandarea medicilor, poți merge să faci radiografiile pe care medicii vi le recomandă. Așa cum am spus la început, o mama sănătoasă, înseamnă un copil sănătos. Așa că trebuie să te controlezi și să urmezi în detaliu sfatul medicului care te monitorizează.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment