Cât de periculoasă este radiografia dentară în timpul sarcinii?

Întrebările despre dentist în timpul sarcinii sunt des întâlnite în rândul femeilor însărcinate. Curățarea preventivă a dinților și controalele anuale în timpul sarcinii nu sunt numai sigure, ci și recomandate. Însă iată cât de periculoasă este radiografia dentară în timpul sarcinii!

Ce ar trebui să știi despre radiografia dentară în timpul sarcinii?

Creșterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii determină gingiile să se umfle, să sângereze și să depoziteze alimente, provocând o iritare suplimenară a gingiilor. Lucrările stomatologice preventive în timpul sarcinii sunt esențiale pentru evitarea infecțiilor orale, unele dintre acestea fiind corelate cu moartea neonatală.

Care sunt intervențiile dentare des întâlnite în timpul sarcinii?

Intervențiile dentare din timpul sarcinii, cum ar fi coroanele dentare și umplerea cavităților, ar trebui realizate pentru a reduce riscul de infecție. În cazul în care intervenția dentară are loc în timpul sarcinii, este recomandat al doilea trimestru. Odată ce ajungi cu sarcina în al treilea trimestru, s-ar putea să fie foarte greu să stai culcată pe spate pentru o perioadă lungă de timp. Cel mai sigur este să amâni lucrările dentare neimportante până după naștere.

Cu toate acestea, uneori este necesară o lucrare stomatologică urgentă, cum ar fi extracția dinților. Tratamentele opționale, cum ar fi albirea dinților și alte proceduri cosmetice, ar trebui amânate tot până după naștere.

Cât de sigură este radiografia dentară?

Radiografia dentară de rutină, care se face de obicei în timpul controalelor anuale, poate fi amânată până la naștere. Radiografiile sunt necesare pentru a rezolva multe proceduri dentare, în special urgențele medicale. O radiografie dentară nu are o doză de radiații suficient de mare pentru a provoca efecte adverse în cazul embrionului sau fetusului în curs de dezvoltare. Radiografiile dentare în timpul sarcinii sunt considerate sigure, dacă sunt folosite echipamentele adecvate de protecție.

Unele femei pot alege să evite intervențiile dentare în timpul primului trimestru, știind că acesta este cel mai vulnerabil moment pentru dezvoltarea fetusului. Cu toate acestea, nu există dovezi care să sugereze că fetusul este afectat în acest interval de timp.

De asemenea, în cazul în care este necesară o activitate dentară care nu este urgentă în timpul celui de-al treilea trimestru, aceasta este de obicei amânată până după naștere. Această decizie este luată pentru a evita riscul de moarte neonatală și timpul prelungit pe spate pentru gravide.

Este important să ai o dietă echilibrată și să îți periezi dinții de două ori pe zi în timpul sarcinii și nu numai. Trebuie să anunți medicul dentist că ești însărcinată.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment