Cartofi frantuzesti – Reteta de cartofi gratinati

Cartofi frantuzesti – Reteta de cartofi gratinati

Ingrediente:

– 1 kg cartofi
– 3 oua
– 150-200 gr branza burduf
– 50 gr cascaval
– 1 cubulet unt
– sare, piper

Sos:

– 50 gr unt
– 1 lingura cu varf faina
– 100 ml lapte fierbinte
– 200 gr smantana
– sare

Mod de preparare:

Se pun cartofii spalati bine la fiert in coaja pana cand furculita intra usor in ei si cele 3 oua se fierb tari. Dupa ce au fiert, cartofii si ouale se curata de coaja si se taie felii.

Pentru sos ai nevoie sa topesti untul la foc mic, peste care se adauga faina si se amesteca pana se incorporeaza perfect in unt si arata ca o crema. Se adauga laptele fierbinte, incet, precum uleiul la maioneza si amesteci non-stop cu telul in sos. Dupa ce ai adaugat laptele, se toarna smantana si se amesteca rapid sa se omogenizeze. Lasati la fiert la foc mic, amestecand non-stop, pana sosul se ingroasa usor si arata ca o crema. Luati sosul de pe foc si adaugati sare in el.

Se unge un vas termorezistent 15 x 23 cm cu unt, peste care se aseaza un strat de cartofi si putina sare, dar atentie la branza de burduf care este si ea sarata. Deasupra se pun cateva felii de oua si se presara branza de burduf peste care se adauga 1/3 din sosul alb. Procesul se continua pana cand se termina ingredientele, dar ultimul strat trebuie sa fie de cartofi presarati cu sare si piper, peste care se toarna restul de sos alb si se presara cascavalul ras.
Se da la cuptor, la 200 grade C, pentru 30-40 minute, pana branza se rumeneste.

Pofta buna!

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment