Care este sensul vieții?

Ne învârtim într-un univers în care în fiecare secundă o dispoziție, o dorință sau o persoană se schimbă. Într-un moment în care simțim că timpul nu mai este în favoarea noastră căutăm să înțelegem ce este cu adevărat important pentru noi, care este sensul vieții noastre?

Suntem cu adevărat pierduți în propriile noastre teorii sau ale societății și nu reușim să realizăm că răspunsurile de care avem nevoie se află chiar la noi. Avem atât de înrădăcinate încă din copilarie sau adolescență idei învechite și am uitat să ne actualizăm în prezent.

Se spunea odată că dacă o să iei note bune la școală, o să ajungi cineva în viață. Parcă simt și acum cum ți se garanta că o să ai o slujba bună și mulți bani cu care să-ți întreții familia și viitorii copii. Nimeni nu-ți vorbea de pasiune și de cum și în ce fel o poți dezvolta. Aproape toată lumea punea egal între bani și fericire, dar nimeni nu-ți explica ce este cu adevărat această fericire.

Cu un carnet cu medii bune și diplome de coroniță, parcă visele tale erau deja îndeplinite și nu trebuia să mai faci niciun efort prea mare să le realizezi. S-a omis din pură greșeală să se vorbească despre motivația și determinarea pe care trebuie să le ai constant în orice faci ca să poți să ajungi acolo unde îți propui.

sensul-vietiiSe vorbea de foarte multă răbdare și de timpul potrivit. Căci toate păreau să se așeze miraculos „într-o zi”, așa că fiecare dintre noi și-a căutat un fotoliu cât mai confortabil și s-a așezat să aștepte acea zi. Dar cine ți-a vorbit de timp și de faptul că absolut nimic nu vine fără ca tu să depui tot efortul necesar pentru a-l obține? Trebuie să-ți propui un obiectiv și să muncești în fiecare zi să îmbunătățești atât varianta ta, cât și cea a visului tău. Și timpul? Nu așteaptă, e pur și simplu o clepsidră în care nisipul curge atât de repede încât ajungem așa de des la întrebarea „pe bune, a mai trecut un an, când?”.

Am auzit atât de des că „așa este normal”, „așa trebuie”, „așa se face” etc și cum că ar exista o listă pe care toți trebuie să o bifăm de preferat înainte de 30 de ani. Dar s-a uitat să se precizeze că viitorul este atât de diferit pentru fiecare dintre noi. Gândurile, emoțiile, dorințele noastre toate sunt personalizate și atunci cum ar fi putut exista o astfel de listă comună?

Probabil că ți-a trecut pe la ureche că dacă stai peste program, îți ajuți colegii, nu-ți contrazici șeful o să fii remarcat și implicit promovat. Dar s-a omis detaliul cum că nu totul este atât de corect precum pare și uneori preferințele/”recomandările” îți pot ocupa locul pe care tu ți-l doreai.

Ca într-un glob de cristal ți-a fost prevestit și ție, ce coincidență, un Făt-frumos care o să-ți întoarcă tot universul pe dos și totul o să fie presărat de fericire și iubire. Dar globul a uitat să-ți spună câte lacrimi o să verși până o să-l găsești, pe ăl’ cu stea în frunte și moțat și de câte ori o să ai sufletul făcut bucăți.

Suntem captivi în idei vechi, gânduri și tradiții și ne mirăm așa ușor că nimic nu se mai potrivește cu prezentul.  Bani, fericire, bani, pasiune, bani, iubire, nici noi nu mai știm ce căutam și nu mai știm nici diferența dintre „ar trebui” și „vreau”. În atâta diversitate de situații și tehnologie ne uităm propriile gusturi, vise și suspine. Am vrea din toate și parcă nu avem nimic.

Sensul vieții se află, oricât ar suna de patetic, în sufletul tău. Și poate e vorba de pasiunea de a face ceva ce îți place, chiar dacă asta înseamnă să ai un salariu mai mic sau alte sacrificii. Fericirea ar putea să însemne momentul ăla de lejeritate, relaxare și zâmbet sincer, în care tu te regăsești. Ar putea să fie în orice, într-o căsătorie sau poate nu, într-o vacanță reușită, în relația de acum sau în alta nouă, în prietenii care sunt necondiționat alături de tine etc.

Când știi că ți-ai găsit sensul vieții? Atunci când te trezești din visare, iei decizii, dai ocazii și începi cu adevărat să faci ceva să-ți dezvolți pasiunea. Când investești în tine, timpul tău și fericirea ta reală și părăsești fotoliul acela confortabil.

Oricât ar fi de greu să acceptăm deciziile, hotărârea și determinarea îți poți croi drumul pe care poate și tu îl cauți cu atâta ardoare. Visele ne oferă alternative, însă să nu uităm cât de importantă este selecția și faptul că în viață oricât de corect/bun/pasionat ai fi, nu le poți avea nicicând pe toate. Așa că nu uita să faci alegeri și să păstrezi ce este important cu adevărat pentru tine.

Nimic nu capătă sens dacă tu nu începi să faci pașii în direcția în care vrei să ajungi, așa cum acest text nu ar fi putut fi citit de tine în acest moment dacă eu nu aș fi făcut tot posibilul să-l scriu :).

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment