Cancerul hepatic – Simptome și tratament

cancer hepatic
Cancerul hepatic este cel care începe în celulele ficatului tău. Ficatul este un organ situat în partea dreaptă, superioară a abdomenului tău. Cu cât ești mai informată, cu atât vei putea să previi apariția unor astfel de probleme de sănătate.
Cancerul este boala de care tuturor ne este teamă. Încercăm să mâncăm cât mai sănătos, să consumăm alimente care promit sănătatea și să facem mișcare cât de des putem. Însă nu este suficient. Nu acesta este secretul pentru a putea evita o astfel de boală. Se pare că acest cancer se transmite și genetic. Tocmai de aceea este bine să cunoaștem istoricul familiei noastre. Trebuie să știm dacă cineva din familie a avut cancer.
Dacă sunt cazuri în familie, trebuie să faci un set de analize care îți vor spune care este starea ta de sănătate și dacă ești predispus la cancer.

Simptome ale cancerului hepatic

În cele mai multe cazuri, oamenii nu prezintă simptome. Tocmai de aceea când este depistat, acesta este într-o formă destul de avansată.

Dar dacă este vorba de simptome, acestea sunt:

– Pierderea greutății fără să vrei
– Pierderea apetitului
– Dureri abdominale
– Greață și vărsături
– O stare generală de slăbiciune
– Îngălbenirea pielii și decolorarea ochilor
Dacă prezinți aceste semne, mergi la medic. Spune-i ce anume te îngrijorează și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a afla dacă este sau nu vorba de cancer hepatic.

Cauzele cancerului hepatic

Nu este clar ce cauzează acest tip de cancer. Boala diferă de la caz la caz. Cu toate astea sunt și cazuri în care cauzele se cunosc.
În cele mai multe cazuri, cancerul apare din cauza unor mutații ale celulelor. Acestea pot schimba foarte multe lucruri în funcționalitatea ficatului și astfel apare dereglarea urmată fiind de apariția unor probleme medicale printre care și cancerul.

Factori de risc în apariția cancerului hepatic

Infecțiile cronice cu hepatita B sau hepatita C cresc riscul apariției cancerului hepatic. Dacă prezinți semne cum că ai avea astfel de infecții, mergi și tratează-le.
Ciroza. Această boală progresivă și greu de tratat conduce către cancerul hepatic.
Diabetul. Se pare că diabeticii au șanse mari să dezvolte o astfel de problemă medicală.
Consumul excesiv de alcool. Dacă obișnuiești să consumi o cantitate mare de alcool află că această activitate dăunează ficatului tău.

Cum previi și cum tratezi cancerul hepatic?

Redu consumul de alcool sau renunță la el. Cum am spus mai sus, alcoolul face parte din lista factorilor cu risc.
Menține o greutate optimă corpului tău. Ai grijă ce și cât mănânci. Totul trebuie consumat cu limită. Renunță la alimentele grase și cu un conținut ridicat de zahăr.
Ai grijă ce aplici pe piele. Produsele de îngrijire care se regăsesc pe piață, au un conținut mare de chimicale. Încearcă se le eviți sau înlocuiește-le cu produse care au ingrediente naturale. Cremele de corp le poți înlocui cu ulei de cocos. Gelul de duș cu un săpun din plante. Lista poate continua. Trebuie doar să cauți.
Vaccinarea împotriva hepatitei B este o alegere bună pe care o poți face. Astfel eviți unul din factorii importanți care pot duce la apariția cancerului hepatic.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment