Cancerul de san – Fii responsabil!

Cancerul de san – Fii responsabil!

Cancerul de san se dezvolta in tesutul mamar, atat la femei cat si la barbati. La barbati riscul de a face cancer de san este de 1 la 1000, fata de 1 la 8 la femei. Apare foarte rar inainte de varsta de 25, frecventa lui crescand continuu dupa 30. Cancerul mamar  poate evolua lent, moderat sau rapid si are mai multe stadii. Factorii care favorizeaza dezoltarea cancerului de san sunt: inaintarea in varsta, ciclul menstrual aparut la o varsta frageda sau o menopauza tarzie, lipsa copiilor sau aparitia primului copil la o varsta inaintata, lipsa alaptarii, tulburarile endocrine (hipo- sau hipertiroidia si excesul estrogenic), prezenta cancerului de san sau a tumorilor benigne in familie, expunerea sanilor la radiatii ultraviolete, consumul de alcool, stresul, expunerea prelungita la unde electromagnetice, fumatul.
Cancerul de san face anual, in intreaga lume, sute de mii de victime. Iata cateva sfaturi care reduc aparitia lui:
> mananca sanatos, fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta;
> renunta la fumat! Daca esti fumatoare pasiva evita fumul altora;
> redu consumul de alcool;
> protejeaza-te de soarele puternic;
> fa exercitii fizice;
> mentine o greutate corporala  normala;
> alege cu grija deodorantele folosite, aluminiul si parabenul pot perturba functia hormonala;
> alapteaza;
> da nastere primului tau copil inainte sa implinesti 30 de ani;
> daca ai afectiuni la nivelul sanului urmareste evolutia lor;
> autoexamineaza-te in fiecare luna!
> dupa varsta de 20 de ani se recomanda examinarea medicala o data pe an;
> daca o membra a familiei tale are cancer de san se recomanda ca prima mamografie sa fie facuta inainte de 40, dar nu mai devreme de 20 de ani.

Atentie!!! Cancerul de san nu doare! Fii responsabila, autoexamineaza-te! Cea mai potrivita perioada pentru autoexaminare este la o zi sau doua dupa terminarea ciclului. Daca observi vreo anomalie fata de examinarea anterioara, mergi la medic!

Din pacate, nicio reteta din lume nu-ti garanteaza ca nu vei avea cancer, dar, daca ai un stil de viata sanatos si mergi la medic in mod regulat, cu siguranta reduci riscul aparitiei sau dezvoltarii lui.

Pe tine cand te-a examinat ultima oara un medic?

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment