Cafea – Viciu sau beneficiu?

Cafea – Viciu sau beneficiu?

Dimineata, somnoros fiind parca ai nevoie de o cafea care sa te aduca la viata, nu?
Ei bine poate ca unii folosesc apa rece sa se trezeasca, dar sunt sigura ca majoritatea folosim CAFEAUA.
In ciuda marelui numar de consumatori, cafeaua ramane un subiect pe cat de controversat, pe atat de degustat. Cu siguranta ti-ai pus macar odata intrebarea “oare este bine ce fac?”, “ar trebui sa ma opresc?” Ei bine, eu mi-am pus aceste intrebari de foarte multe ori si am pornit si in cautarea unor raspunsuri. Am descoperit ca daca nu exageram consumand-o, cafeaua poate fi benefica pentru corp, dar si minte.

Cofeina care este principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia. Aceasta se absoarbe rapid si se elimina la fel de repede din organism; intr-un interval de 3-6 ore se reduce la jumatate cantitatea aflata in sange. De asemenea cafeaua ajuta la reducerea durerilor de cap si a migrenelor pentru ca dilateaza vasele de sange. Ea poate fi si un ingredient cheie in curele de slabit. Studiile de specialitate arata ca nivelul mic de cofeina continut intr-o ceasca de cafea imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie, in timp ce cantitati mai mari determina o mai buna rezistenta la efort fizic.
Ei bine, dar cafeaua pe langa toate aceste beneficii aduce si ceva dezavantaje cum ar fi : insomnii, neliniste, agitatie, stari depresive (in caz ca este consumata excesiv), tremur si slabicune musculara, arsuri si spasme gastrointestinale . O cantitate foarte mare de cafea (cativa litri) poate provoca mari probleme organismului si poate duce chiar la deces.
Dupa toate acestea, pot sa zic ca tot ce este mult strica si nu ar trebui sa facem exces de cafea.
Totul are o limita si cred ca ar trebui sa respectam acest lucru.

Ce nu stiai despre cofeina si cafea:
1. Majoritatea cremelor de corp anticelulitice folosesc ca ingredient cofeina.
2. Cafeaua a fost descoperita de catre un cioban.
Cu multa vreme in urma, in muntii din Africa, un cioban a observat un comportament ciudat al caprelor care mancasera boabe de cafea dintr-un tufis. Legenda spune ca a incercat si el aceste boabe si ca a simtit efectul de energizare imediat.
3. Cofeina a fost interzisa in toate competitiile sportive patronate de comitetul olimpic international.
4. Cofeina se gaseste in peste 60 de plante, cele mai importante fiind: boabele de cafea, frunzele de ceai verde, guarana, frunzele de Yerda si nuca de kola.
5. In ultimele zile ale celui de-al doilea razboi mondial, Hitler a primit numeroase injectii cu glucoza si cofeina pentru a-si pastra energia.
6. In lume aproximativ 25 milioane de persoane au asigurat un loc de munca datorita cafelei, cat despre sumele despre care se discuta in acest domeniu sunt nici mai mult, nici mai putin de 60 miliarde $ pe an. Din acest punct de vedere, industria petroliera este singura care intrece cafeaua. Cafeaua este a doua in topul celor mai des consumate, pe primul loc fiind apa.

Tu cata cafea consumi zilnic?

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment